Egipt

1x punct

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Despre oamenii de rand se scriu foarte putine lucruri, fiind chiar considerati niste norocosi , pe vremea aceea , datorita Nilului care oferea multe avantaje pentru solul malos si bogat propice pentru a da roade necesare vietii de zi cu zi . Pentru acest lucru Nilul avea mai multe denumiri si era considerat un zeu ,chiar daca egiptenii nu stiau de unde vine , i se spunea "apa vietii " si i se co[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Egipt

Despre oamenii de rand se scriu foarte putine lucruri, fiind chiar considerati niste norocosi , pe vremea aceea , datorita Nilului care oferea multe avantaje pentru solul malos si bogat propice pentru a da roade necesare vietii de zi cu zi . Pentru acest lucru Nilul avea mai multe denumiri si era considerat un zeu ,chiar daca egiptenii nu stiau de unde vine , i se spunea "apa vietii " si i se compuneau numeroase imnuri :

" Iat-o apa vietii care se afla in cer , iat-o apa vietii care este in pamant. Cerul se desprinde de tine, pamatul se infioara pentru tine , cand se naste zeul. Cele doua coline se despica , zeul se arata , zeul se revarsa in ea..."

Nici un popor nu a fost preocupat de moarte ca vechii egipteni. Incepand cu preistoria si sfarsind cu Epoca tarzie ,mormintele si monumentele funerare au jalonat istoria si pamatul Egiptului. Atat pe mormintele simple ale oamenilor saraci , oamenilor simpli , cat si a marilor regi , a faraonilor cu impresionantele piramide unde sunt sapate date importante care ne dezvaluie aspecte din viata egipteana antica, din arta si credintele sale.

In conceptia egipteanului , viata este considerata un moment de trecere , o etapa premergatoare adevaratei vieti. Si de aceea toata viata este preocupat de construirea unui monument funerar demn de ideea ce o avea despre viata de dincolo , pentru regi era considerata ca o misiune de indeplinit inca de la incoronarea acestuia , sa nu uitam insa si omul de rand ,care in ciuda puterii materiale reduse , nici acesta nu renunta la acea imbalsamare si la pregatirea trecerii lui catre nemurire , catre viata vesnica insa acele monumente nu erau facute decat de cei bogati care considerau sufletul uman ca fiind o legatura cu spiritul divin.

Monumentele funerare erau formate din doua parti distincte : pe de o parte , locuinta raposatului reprezentata prin cavoul sapat in forma de put , bine zavorat si pe de alta parte deasupra cavoului o capela inconjurata de stele memorative .De obicei capela cuprindea doua incaperi . Prima bogat decorata , adapostea picturi splendide evocand episoade de renume din viata raposatului ,( ele ne ingaduie , in ziua de azi , sa reconstituim viata cotidiana din Egiptul antic)si o alta incapere la care se ajungea printr-un hol unde erau infatisati si venerati zeii. In jurul mumiei era instalat chiar si un mobilier care era pentru bunastarea sa in Lumea de dincolo.

Construind aceste incaperi ce ar trebui sa indeplineasca cerintele vietii viitoare , pregatesc sufletul (raposatului ) pentru ce va urma in aceea viata , si aveau credinta intr-o supravietuire a sufletului, de fapt intr-o nemurire a acestuia , iar pentru aceasta ei pregatesc de asemeni si trupul printr-o imbalsamare care era destul de complexa , dar necesara pentru conservarea trupului fara de care nu se putea indeplini in Lumea de dincolo , unirea fortelor vitale cu substanta fizica.

Mai intai li se scoteau creierul si toate organele interne , in afara inimii . Toate aceste organe erau puse separat in patru vase funerare , canope se numeau acestea. Inimi i se acorda , cum de altfel si pentru celelalte organe o atentie deosebita ,se fac consideratiuni despre legatura inimii cu celelalte organe de simt, ea este cea care trimite sangele la acestea prin care este insufletit trupul. Patrunderea sufletului in inima il constituia patrunderea sufletului ca suflu vital pin inspiratie in inima, insufletirea inimii, care prin organele de simt, insufletesc intregul corp. Prin procesul invers de pierdere a sensibilitatii prin accelerarea fluxului sanguin si iesirea sufletului din corp , survenea moartea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.