Egalitate si nondiscriminare

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.76

nivel: Facultate

Aceasta distinctie are nu numai importanta filosofica, ci si practica, pentru ca nu intotdeauna cand este respectat criteriul egalitatii formale este respectat si cel al egalitatii substantiale. Dreptul comunitar protejeaza ambele forme ale egalitatii, cea formala si substantiala. Ceea ce nu inseamna ca tratatele comunitare si legislatia secundara sau jurisprudenta Curtii Europene de Justitie (CEJ[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Egalitate si nondiscriminare

Aceasta distinctie are nu numai importanta filosofica, ci si practica, pentru ca nu intotdeauna cand este respectat criteriul egalitatii formale este respectat si cel al egalitatii substantiale. Dreptul comunitar protejeaza ambele forme ale egalitatii, cea formala si substantiala. Ceea ce nu inseamna ca tratatele comunitare si legislatia secundara sau jurisprudenta Curtii Europene de Justitie (CEJ sau Curtea), prin declararea sa ca principiu fundamental al dreptului, ar sustine o anume teorie a egalitatii.

Reglementarea principiilor nediscriminarii si egalitatii de sanse in U.E
Principiul egalitatii si nediscriminarii ocupa un rol cental in dreptul comunitar, insa el nu atinge toate domeniile comunitare ci doar anumite aspecte care au evoluat odata cu abordarea diferita a dreptului comunitar. In cadrul constructiei comunitare a principiului egalitatii si nediscriminarii se disting mai multe etape de abordare a legislatiei comunitare, primara si derivata. In ceea ce priveste legislatia primara se disting doua etape importante: prevederile din Tratatul de la Roma (semnat la 25 martie 1957) si cele din Tratatul de la Amsterdam (semnat la 2 octombrie 1997), cu o etapa tranzitorie prin Tratatul de la Maastricht (semnat la 2 februarie 1992).

In privinta legislatie derivate se observa trei etape: anii 1970 (directive referitoare la egalitatea intre sexe), anii 1990 (referitoare la nationalitate) si anii 2000 (privind noile motive de nediscriminare). Directiva obliga fiecare stat membru destinatar al rezultatului care urmeaza a fi atins, lasand autoritatilor nationale libertatea formei si a mijloacelor utilizate.

Prin Tratatul de la Roma, principiul face referire la nediscriminare intre producatori si consumatori, in contextul politicii agricole comune; la nediscriminare intre lucratorii comunitari ce lucreaza intr-un stat membru gazda si la egalitatea intre femei si barbati in domeniul impozitarii. De asemenea, prin acest tratat se interzice discriminarea pe motiv de nationalitate si discriminarea intre sexe (indeosebi cea referitoare la plata egala pentru munca egala).

In ceea ce priveste actele normative ale Uniunii Europene privind egalitatea de sanse, Comunitatea a definit un numar de drepturi care se bazeaza pe Tratatul de la Roma in cadrul mai multor directive. In afara de aceste drepturi fundamentale, o serie de decizii importante ale Curtii de Justitie au permis clarificarea legislatiei comunitare asupra egalitatii de tratament si obtinerea de rezultate reale in numeroase state membre.

Directivele cu aplicabilitate directa in domeniul egalitatii de sansa fac referire asupra urmatoarelor aspecte privind: apropierea legislatiilor statelor membre in aplicarea principiului egalitatii de remunerare intre lucratorii barbati si femei; punerea in aplicare a principiului egalitatii de tratament intre barbati si femei in ceea ce priveste accesul la munca, la formare si promovare profesionala si conditiile de munca;
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.