Efortul militar si economic al Romaniei in razboiul alaturi de Natiunile Unite

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.57

nivel: Facultate

Primind informarea despre schimbarea de la 23 august 1944, comandantul Grupului de armate „Ucraina de Sud”, generalul Hans Friessner, s-a adresat telefonic generalului Petre Dumitrescu, comandantul Armatei 3 române: „Dumneavoastră, domnule general, care sunteți cel mai vechi general român care ați lucrat alături de noi timp de mai bine de trei ani, ce atitudine ințelegeți să luaț[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Efortul militar si economic al Romaniei in razboiul alaturi de Natiunile Unite

Primind informarea despre schimbarea de la 23 august 1944, comandantul Grupului de armate „Ucraina de Sud”, generalul Hans Friessner, s-a adresat telefonic generalului Petre Dumitrescu, comandantul Armatei 3 române: „Dumneavoastră, domnule general, care sunteți cel mai vechi general român care ați lucrat alături de noi timp de mai bine de trei ani, ce atitudine ințelegeți să luați față de noul guvern?

Dați ascultare ordinelor ce veți primi?” Generalul român a răspuns: „Nu pot să am altă atitudine decât aceea pe care M. S. Regele si noul guvern au luat-o. Am si luat măsuri că prin mijloacele ce le am la îndemână să comunic trupelor ordinul pe care l-am primit verbal si care îmi va fi confirmat în scris”.

În acelasi mod s-au petrecut lucrurile si cu generalul Ilie Steflea, comandantul Armatei 4, care, la întrebarea lui Friessner, „Cu cine veți merge, cu maresalul Antonescu sau cu guvernul de rebeli?”, a răspuns categoric: „Voi merge cu Țara si cu M. S. Regele”.

Desi punctul său de comandă era înconjurat de tancurile germane, el a continuat să dea ordine comandanților de corpuri de armată din subordine pentru încetarea ostilitaților si începerea retragerii, asa cum prevedea Directiva operativă a Marelui Stat Major.

Atitudinea promptă si fără echivoc a celor doi comandanți de armată, care la acea dată se numărau printre cele mai reprezentative personalități militare romănesti, constituia nu numai răspunsul întregului corp de comandă din armata română, ci exprima si un consens aproape general. 23 august 1944 s-a impus în acel context internațional ca singura soluție corespunzătoare intereselor poporului român.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.