Eficientizarea relatiilor comunitare prin intermediul parteneriatelor educative

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.90

nivel: Facultate

Pentru realizarea acestor obiective este necesar ca societatea sa constientizeze si sa respecte drepturile copilului, sa schimbe mentalitatile, sa aduca o noua viziune privind copilul ca membru al comunitatii, sa ajute la formarea unor relatii de tip democratic referitor la copil, familie, comunitate si gradinita. Educatia pentru calitate in invatamantul preprimar are la baza zona socio-emotionala[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Eficientizarea relatiilor comunitare prin intermediul parteneriatelor educative

Pentru realizarea acestor obiective este necesar ca societatea sa constientizeze si sa respecte drepturile copilului, sa schimbe mentalitatile, sa aduca o noua viziune privind copilul ca membru al comunitatii, sa ajute la formarea unor relatii de tip democratic referitor la copil, familie, comunitate si gradinita. Educatia pentru calitate in invatamantul preprimar are la baza zona socio-emotionala, care isi propune un scop dublu: - ofera metode ce permit individului sa se integreze si sa se adapteze mediului socio- cultural;- dezvoltarea autonomiei personale a autenticitatii si a creativitatii.

Antrenand familia ca partener in educatie, gradinita asigura sustinerea optima a invatarii copiilor si a nevoilor lor de dezvoltare. Programul instructiv- educativ din gradinita de copii recunoaste importanta familiei in viata copilului si stabileste strategii efective de includere a parintilor in programele gradinitelor. Constientizarea parintilor asupra rolului si a importantei educatiei timpurii reprezinta imperativul reformei invatamantului prescolar; o colaborare de succes dintre gradinita si familie sporeste intelegerea si sensibilitatea fata de nevoile copilului, potentand astfel reusita integrarii in ciclul primar.

Activitatile desfasurate impreuna cu familiile copiilor si in favoarea acestora constituie o parte componenta a unui program eficient de educatie timpurie. Prin aceste activitati parintii sunt sprijiniti sa isi cunoasca copiii, sa le identifice nevoile si sa sprijine dezvoltarea si cresterea lor armonioasa. Altfel spus, este o ipoteza de lucru, orice parinte isi iubeste copilul si doreste sa-i ofere cat mai mult pentru o dezvoltare armonioasa din toate punctele de vedere dar nu intotdeauna gasesc mijloacele cele mai eficiente.

Prin consilierea parintilor se acorda sprijin moral si psihopedagogic pentru familiile prescolarilor. Acestea sunt indrumate si incurajate pentru a-si exercita cu succes rolul in viata copiilor, in cresterea, ingrijirea si educarea adecvata a acestora.Pentru eficientizarea consilierii am aplicat urmatoarele principii: acceptarea si comunicarea eficienta; confidentialitatea; respectul individualitatii; sinceritatea; recunoasterea propriilor limite; negocierea solutiilor si respectarea deciziilor beneficiarului ; nediscriminarea etc.

Activitatile cu parintii formeaza un tot unitar in munca gradinitei. Pentru a raspunde nevoilor de formare, informare si consiliere am proiectat un program pentru parinti in cadrul caruia am avut in vedere atat nevoile copiilor si ale parintilor, cat si ale gradinitei. Acest program a avut in vedere urmatoarele aspecte: parintii sa inteleaga ca pot influenta si controla comportamentul copilului, insusindu-si abilitatile de baza in acest sens ;

Convingerea parintilor sa aiba rabdare, sa nu forteze copilul in indeplinirea unor sarcini, ci sa-i faca sa doreasca sa participe la realizarea lor;parintii sa prezinte interes si preocupare pentru dezvoltarea unei vorbiri corecte la copii, oferindu-le un model comportamental verbal corespunzator; sa nu faca referiri in fata copilului cu privire la nivelul sau scazut de dezvoltare, deoarece vor accentua starea de neputinta resimtita de copil, sadindu-i neincredere in sine, frustrare; parintii sa acorde mai multe aprecieri pozitive si chiar recompense in cazul reusitelor sau incercarilor de a duce la bun sfarsit o sarcina si sa nu recompenseze niciodata un comportament negativ.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.