Eficienta serviciilor in relatie cu exigentele consumatorilor

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.45

nivel: Facultate

Menirea unei organizatii o reprezinta transformarea input-urilor si output-ul. Input-rile sunt factorii de baza ai productiei: munca, pamantul, capitalul, managementul si know-how-ul tehnologic. Output-urile sunt reprezentate de bunurile si serviciile pe care intreprinderea le produce.

Etimologic, termenul de eficienta provine din limba latina, de la verbul "efficere" care inseamna[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Eficienta serviciilor in relatie cu exigentele consumatorilor

Menirea unei organizatii o reprezinta transformarea input-urilor si output-ul. Input-rile sunt factorii de baza ai productiei: munca, pamantul, capitalul, managementul si know-how-ul tehnologic. Output-urile sunt reprezentate de bunurile si serviciile pe care intreprinderea le produce.

Etimologic, termenul de eficienta provine din limba latina, de la verbul "efficere" care inseamna a indeplini, a rezulta. Potrivit acceptiunii generale, eficienta este expresia raportului dintre efectul util (rezultatul sau output-ul) si cheltuiala (efortul sau input-ul) realizata pentru obtinerea lui. O organizatie este cu atat mai eficienta cu cat realizeaza un efect util - produs finit sau serviciu - cu un nivel cat mai redus al input-urilor.

In corelatie cu aceste exigente, sectorul serviciilor, privit ca domeniu distinct si ca parte integranta a economiei, inscrie intre prioritatile sale alocarea judicioasa a resurselor naturale, materiale, umane, financiare si obtinerea unor rezultate economice pozitive, concomitent cu satisfacerea in conditii superioare a cerintelor consumatorilor.

Este general recunoscut faptul ca imbunatatirea continua a eficientei reprezinta un principiu important al organizarii si conducerii proceselor economice, una din cerintele fundamentale ale progresului si bunastarii.Continutul si determinarile specifice ale eficientei in sectorul serviciilor.Eficienta, in acceptiunea sa generala, fiind aplicabila intregii vieti social-economice, prezinta si in sectorul serviciilor aceleasi trasaturi definitorii comune tuturor ramurilor si activitatilor din economie.

Ca atare, aceasta presupune compararea eforturilor, exprimate prin intermediul valorii resurselor consumate, cu rezultatele, concretizate in productia realizata. Dar, eterogenitatea si complexitatea efectelor utile rezultate din activitatile de servicii confera eficientei o sfera mult mai larga de cuprindere si evaluare.

Atributul "eficient" aplicat activitatilor de servicii trebuie privit intr-o acceptiune nuantata, prin luarea in considerare a tuturor categoriilor de resurse, precum si a structurii lor, a efectelor directe si indirecte produse de activitatile de servicii, a aspectelor cantitative si calitative ale efectelor, a factorului timp - ce poate actiona diferit asupra resurselor si asupra efectelor - a impactului economic si social ii acestor activitati.
La nivelul macroeconomic, global, eficient

a sectorului serviciilor este influentata in mod semnificativ de modul de alocare a resurselor in economie - intre consum si investitii, dar si intre diferite sectoare ale acesteia. O alocare eficienta a resurselor la nivel global presupune utilizarea instrumentelor de politica economica legate de nivelul dobanzilor, al impozitelor etc. care pot contribui la stimularea economiilor si investitiilor influentand in mod pozitiv eficienta economica a sectorului1.

Totodata, eficienta economica la nivel global poate fi ameliorata prin renuntarea la barierele de intrare pe piata pentru furnizorii noi, performanti. Efectul consta in cresterea competitiei, eliminarea de pe piata a prestatorilor de servicii de calitate indoielnica si obtinerea de avantaje de catre ofertantii serviciilor superioare2.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.