Eficienta economica si formele ei

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.84

nivel: Facultate

Din pacate, cea mai mare parte din resursele care se afla la dispozitia societatii au un caracter limitat, fireste, in primul rand, fata de trebuinte. Daca resursele ar fi nelimitate, problemele economice s-ar simplifica foarte mult, iar cele ale eficientei poate nici nu s-ar mai pune. Dar, tocmai aceasta limitare a resurselor face ca problemele eficientei sa devina nu numai foarte importante, ins[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Eficienta economica si formele ei

Din pacate, cea mai mare parte din resursele care se afla la dispozitia societatii au un caracter limitat, fireste, in primul rand, fata de trebuinte. Daca resursele ar fi nelimitate, problemele economice s-ar simplifica foarte mult, iar cele ale eficientei poate nici nu s-ar mai pune. Dar, tocmai aceasta limitare a resurselor face ca problemele eficientei sa devina nu numai foarte importante, insa si dificil de rezolvat. Aceasta deoarece, prin intermediul lor, trebuie sa se gaseasca raspuns la o serie de intrebari complicate pe care si le pune intreprinzatorul privind cat, ce si cum sa produca.

In stiinta economica notiunea de eficienta a patruns indeosebi in secolul nostru, desi anumite referiri indirecte pot fi intalnite inca la W. Petty si Adam Smith, ultimul abordand problema maximizarii rezultatelor fara sa se refere la minimizarea cheltuielilor. Alaturi de acestia, unul din economistii cu contributii importante in definirea conceptului de eficienta economica a fost, fara indoiala, italianul Vilfredo Pareto. Concluziile acestuia s-au identificat in secolul trecut cu conditiile de echilibru ale unei economii de piata cu concurenta perfecta.

Mutatia hotaratoare in studiul eficientei avea sa se produca, asa cum mentionam mai inainte, in secolul nostru, cand rezultatele au intrat pe un fagas nou datorita contributiilor aduse prin aplicarea matematicii in economie si perfectionarii tehnicii de calcul. In aceasta privinta, un rol important l-a avut aplicarea calculului diferential, folosirea analizei input-output, precum si primele cercetari intreprinse in domeniul programarii matematice care a permis obtinerea unor variante optime din multitudinea de solutii posibile.

Dintotdeauna, oamenii s-au straduit sa-si perfectioneze uneltele de munca, sa creeze altele noi, cu caracteristici superioare, sa imbunatateasca formele si metodele de organizare si conducere a productiei in scopul cresterii rodniciei eforturilor lor, al obtinerii unor cantitati sporite de bunuri materiale si servicii. In realitate, toate aceste eforturi si-au gasit expresia in tendinta de economisire a timpului de munca disponibil, tendinta care a devenit pana la urma conditia fundamentala a progresului general al societatii. Din acest punct de vedere, se poate spune ca orice economie se reduce, in ultima instanta, la economisirea timpului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.