Eficienta economica si costul de productie

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

O crestere a ratei expr o crestere a eficientei. Productivitatea (W) expr eficienta cu care sunt utilizati fact de prod.
Exista mai multe tipuri de W :W fizica (in care Q, respectiv consumul de factori se expr cantitativ, in unit fizice)W valorica ( expr in unit monetare) : se exprima inmultind Q cu preturile corespunzatoare si e mai sugestiva decat prima pt ca marimea W se poate modifica n[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Eficienta economica si costul de productie

O crestere a ratei expr o crestere a eficientei. Productivitatea (W) expr eficienta cu care sunt utilizati fact de prod.
Exista mai multe tipuri de W :W fizica (in care Q, respectiv consumul de factori se expr cantitativ, in unit fizice)W valorica ( expr in unit monetare) : se exprima inmultind Q cu preturile corespunzatoare si e mai sugestiva decat prima pt ca marimea W se poate modifica numai ca urmare a modific preturilor pe piata, deci a unor factori care nu depend strict de active econ.

W bruta - cand efectele sunt exprimate prin Q totala
ea adaugata.W medie W marginala W partiala => expr randamentul unui singur factor de productie W globala => expr randamentul sumei factorilor, nu se poate exprima decat in u.m. Cresterea W este importanta atat pt fiecare firma cat si pt econ nationala in ansamblu, deoarece conduce la cresterea cantit si calitatii produselor, la reducerea consumurilor pe unit de produs si la redistribuirea factorului munca pe ramuri.

Intotdeauna Wmg trece prin punctul de maxim al W.
Productia este optima atunci cand Wmg = Wmedie.
Costul de productie = expr cheltuielile ocazionate de desf proc de productie; expr consumul de fact de prod. Daca la el se adauga chelt de distributie se obtine CT.
Firmele urmaresc minimizarea chelt ceea ce se realiz prin reducerea consumului de mat prime, materiale, prin reducerea chelt cu reparatiile, a chelt de administrare si prin realiz unei corelatii mai bune intre cresterea W si salariilor. Ca regula, salariile trebuie sa creasca intr-un ritm mai scazut decat cel de crestere a W
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.