Eficienta comparativa a tratamentului farmacologic si electric asupra disritmiilor cardiace in UPU

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.89

nivel: Facultate

Din graficul de mai jos se observa ca in majoritatea situatiilor conversia aritmiilor a fost una farmacologica (84 %), iar in restul cazurilor s-a folosit conversia electrica (8 %) sau terapia combinata - farmacologica si electrica (in 8 % din cazuri). Una din concluziile care se desprinde din analiza acestui grafic este legata de prezenta pe scara foarte larga a antiaritmicelor la pacientii care [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Eficienta comparativa a tratamentului farmacologic si electric asupra disritmiilor cardiace in UPU

Din graficul de mai jos se observa ca in majoritatea situatiilor conversia aritmiilor a fost una farmacologica (84 %), iar in restul cazurilor s-a folosit conversia electrica (8 %) sau terapia combinata - farmacologica si electrica (in 8 % din cazuri). Una din concluziile care se desprinde din analiza acestui grafic este legata de prezenta pe scara foarte larga a antiaritmicelor la pacientii care sunt adusi in UPU. Practic, 92 % din pacientii luati in studiu au necesitat unul sau mai multe medicamente antiaritmice.

O alta concluzie importanta este cea referitoare la conversia electrica a diverselor tahidisritmii cardiace. In studiul nostru a fost necesara conversia electrica la 8 % din pacienti iar la 8 % din ei a fost necesara o combinatie de conversie electrica si farmacologica. Pentru conversia electrica s-a folosit socul electric extern sincron, cu energii cuprinse intre 50-100 J, pentru flutterul atrial si energii mai mari, de 150-200 J, in celelalalte cazuri. Conversia electrica s-a efectuat in anestezie intravenoasa cu diazepam 10 mg iv, dormicum 5 mg iv, propofol 100 mg, la care uneori, s-a asociat fentanyl 0,05 mg iv.(3,4).

Medicamentele folosite pentru tratamentul aritmiilor cardiace sunt clasificate dupa Vaughan-Williams in 4 clase principale,numerotate astfel: I (IA,IB,IC), II, III si IV. Graficul de mai sus (nr.5) ne arata ca dintre toate antiaritmicele, cele mai folosite sunt cele din clasa a-III-a, medicamente care alungesc in mod specific durata potentialului de actiune. In studiul nostru, in 48 % din cazuri, a fos folosita amiodarona (Sedacorona, Cordaronez), in doza de 150 mg iv, urmata de 300 mg in 500 ml SF in perfuzie iv, timp de 60 min. In majoritatea situatiilor s-a obtinut conversia farmacologica la ritm sinusal (RS), cu aceste doze de amiodarona.

Dozele de amiodarona s-au situat intre 150 mg iv si pina la o doza totala de 450-600-700 mg in perfuzie iv (2). Amiodarona a fost folosita pentru toate tipurile de aritmii cardiace (de altfel, este considerata un antiaritmic cu spectru larg), de la cele supraventriculare (TPSV, S.WPW, FiA, FlA) pina la cele ventriculare (TV, FiV). La 28 % din pacienti au fost administrate antiaritmice din alta clasa decit cele 4 clase Vaughan-Williams. Acestea au fost trifosfadenina (Fosfobiona), in doze de 5-10 mg iv rapid, folosita pentru conversia cazurilor de TPSV (si a celor cu S.WPW) si digoxina, in doze de 0.25-0,5 mg diluat, iv lent, folosita pentru scaderea frecventei cardiace la pacientii cu FiA paroxistica si AV inalta.

Intr-o proportie destul de insemnata (8 %) s-au folosit antiaritmice din clasa IC, reprezentata de propafenona (Rytmonorma), in special pentru aritmiile refractare la alte antiaritmice. Propafenona s-a folosit in doze de 70 mg (20 ml clorhidrat de propafenona) iv lent (in 5-10 minute) in citeva cazuri de TPSV la tineri de 20 de ani (unul din ei avind si S.WPW) si in unele cazuri de FiA paroxistica asociata cu hiperfunctie tiroidiana. Mentionam ca medicamentele acestei clase prezinta ele insele un potential pro-aritmogen. Dintre antiaritmicele clasei a-II-a, singurul medicament folosit a fost metoprololul (Betaloca), intr-un procent de 11 %,in special la cei cu tahiaritmii supraventriculare prin stimulare simpatica excesiva si hiperfunctie tirodiana.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.