Efectul stresului

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.83

nivel: Facultate

In prima jumatate a secolului trecut, Bozler a constatat ca celulele din structura nodulilor au o proprietate speciala, aceea de a se depolariza in perioada diastolica (repaus functional al inimii); cand incepe o noua sistola a muschiului cardiac apare procesul de excitatie in nodul sinusal, de aici se raspandeste la nodul atrioventricular, apoi in toata masa musculaturii venticulului stang si dre[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Efectul stresului

In prima jumatate a secolului trecut, Bozler a constatat ca celulele din structura nodulilor au o proprietate speciala, aceea de a se depolariza in perioada diastolica (repaus functional al inimii); cand incepe o noua sistola a muschiului cardiac apare procesul de excitatie in nodul sinusal, de aici se raspandeste la nodul atrioventricular, apoi in toata masa musculaturii venticulului stang si drept.

Natura biogena a automatismului cardiac este dovedit prin aceea ca in structura embrionului de pasare in primele 36 de ore de incubatie apare un automatism cardiac chiar daca in structura embrionului nu a aparut nici o celula nervoasa. Automatismele cardiace sunt dovedite si prin culturi de celule miocardice in care lipsesc celulele nervoase.
In NS si NA se intalnesc celule musculare de tip embrionar cu proprietati specifice responsabile de realizarea ritmului cardiac. S-a constatat ca membrana acestor celule musculare de tip embrionar e mai putin permeabila pt ionii de K, in compensatie de cresterea gradului de permeabilitate pt ionii de Na.

Autoreglarea debitului cardiac este f importanta in timpul activitatii fizice cand tesuturile corporale solicita o cantitate mai mare de O2 si nutrienti pt functionare, cunoscut fiind ca oxidarea substratului energetic pune la dispozitie o cantitate mult mai mare de O2 tesuturilor/celulelor.Autoreglarea debitului cardiac in conditii de efort presupune ajustarea functiei inimii in asa fel incat aceasta printr-o activitate intensa sa mareasca debitul de sange trimis spre organele vitale ale organismului.

Astfe,l are loc adaptarea fortei de contractie a inimii, a debitului contractiei sistolice la variatiile rezistentei vasculare; in anumite limite exista o corelatie perfecta intre forta de contractie a fibrelor musculare cardiace si a gradului de intindere al acestora a.i. in cazul umplerii diastolice are loc o intindere a fibrelor musculare conducatoare si astfel are loc automat o crestere a fortei de contractie a muschiului cardiac=>crestere a debitului sistolic care va satisface cerintele crescute de O2 si nutrienti solicitate de tesuturile organismului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.