Efectul drenajului subdiafragmatic asupra durerii in umar

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

In ultmii 10 ani, colecistectomia laparoscopica a inlocuit in mare masura operatiile traditionale de colecist. Motivul principal al acestei schimbari este faptul ca pacientul se simte mai bine dupa operatie, are o perioada de spitalizare mai scurta, si se poate intoarce mai repede la activitatile curente (2,6). In ciuda acestor avantaje, laparoscopia afecteaza sistemele cardiovascular si respirat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Efectul drenajului subdiafragmatic asupra durerii in umar

In ultmii 10 ani, colecistectomia laparoscopica a inlocuit in mare masura operatiile traditionale de colecist. Motivul principal al acestei schimbari este faptul ca pacientul se simte mai bine dupa operatie, are o perioada de spitalizare mai scurta, si se poate intoarce mai repede la activitatile curente (2,6). In ciuda acestor avantaje, laparoscopia afecteaza sistemele cardiovascular si respirator (7,8). Totusi, aceste schimbari sunt in general corectate; un studiu recent a aratat ca beneficiile laparoscopiei sunt mult superioare eventualelor efecte negativve (2).

Greturile si varsaturile postoperatorii sunt cel mai des intalnite stari de discomfort, dupa operatie. A fost subliniat faptul ca aspectele negative cel mai des intalnite ale colecistectomiei laparoscopice sunt greturile si varsaturile si durerea (5). Acest lucru se datoreaza mai multor factori. Ele apar mai des la femei, fumatori, persoane obeze, la cei care au mai suferit de greturi si in trecut, si, probabil, la pesoanele in varsta (1,9). Una dintre schemele oferite spre a arata mecanismul aparitiei acestor senzatii este urmatorul: CO2 creste presiunea arteriala cerebrala, ceea ce are ca rezultat aparitia greturilor si varsaturilor (10).

S-a aratat ca evitare folosirii CO2, prin crearea camerei de lucru lapaorscopice prin folosirea unor metode de ridicare a peretelui abdominal atrage dupa sine mai putine stari de greturi si varsaturi, si o recuperare mai rapida dupa colecistectomia laparoscopica (10).
Totusi, aceste metode nu au fost verificate in ceea ce priveste operatiile laparoscopice pentru infertilitate (11).
In studiul de fata, resturile de CO2 au fost evacuate cu ajutorul drenajului subdiafragmatic.

Desi senzatia de greata a aparut mai putin la cei la care nu s-a folosit drenajul, folosirea acestuia nu a adus schimbari importante si nici o senzatie de greata mai puternica.
Durerea si greturile postoperatorii sunt probleme importante, avand in vedere ca laparoscopia este o procedura care a fost introdusa pentru a crea discomfort minim. De fapt, acesta este motivul cel mai important pentru care se intarzie externarea dupa interventiile laparoscopice (4).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.