Efectul doppler

1x punct

categorie: Fizica

nota: 9.83

nivel: Liceu

     Unda emisa de o sursa de oscilatii se propaga de la sursa pāna la receptorul care o detecteaza. Prin detectarea undei se īntelege masurarea unei anumite marimi caracteristice ei, de exemplu, frecventa undei. Daca sursa si receptorul sunt īn repaus unul fata de celalalt, frecventa undei masurata de receptor este egala cu frecventa undei emisa de sursa. Asa se īntāmpla atāt cu undele sonore cāt[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Efectul doppler

     Unda emisa de o sursa de oscilatii se propaga de la sursa pāna la receptorul care o detecteaza. Prin detectarea undei se īntelege masurarea unei anumite marimi caracteristice ei, de exemplu, frecventa undei. Daca sursa si receptorul sunt īn repaus unul fata de celalalt, frecventa undei masurata de receptor este egala cu frecventa undei emisa de sursa. Asa se īntāmpla atāt cu undele sonore cāt si cu cele luminoase. Daca īnsa sursa de oscilatii este īn miscare fata de receptor, frecventa undei masurata de receptor difera de aceea a undei emisa de sursa de oscilatii. Acest fapt care se observa cānd sursa si receptorul sunt īn miscare unul fata de celalalt, se numeste efectul Doppler; acest efect este foarte important atāt īn stiinta cāt si īn tehnica.

      Explicatia efectului Doppler se va face folosind figura 1. care reda undele sferice ce izvorasc din sursa de oscilatii S. Daca sursa se misca, de exemplu din S in S, undele sferice emise succesiv, se apropie unele de altele in sensul de miscare al sursei. Distanta dintre suprafetele sferice de egala faza reprezinta lungimea de unda; se observa astfel ca la receptorul R stationar, ajung īn unitatea de timp, unde cu suprafetele sferice mai apropiate īntre ele īn comparatie cu situatia īn care sursa ar fi īn repaus fata de receptor. Īntrucāt suprafetele de egala faza sunt aparent mai apropiate, lungimea de unda aparenta a este mai mica si deci frecventa undelor masurata de receptor este īn acest caz mai mare. Daca sursa este stationara, iar receptorul se deplaseaza catre sursa S, ca īn figura 2., acesta īntālneste īn unitatea de timp mai multe unde sferice, decāt daca receptorul ar fi fost fix si undele ar fi ajuns la el. Ca urmare receptorul īn miscare catre sursa detecteaza o frecventa mai mare.

     Īn consecinta, frecventa detectata de receptor creste daca miscarea relativa a sursei fata de receptor, receptorul fiind īn pozitia R in figura1., printr-un rationament analog cu acela facut mai īnainte, se ajunge la concluzia ca frecventa masurata de receptor scade. Daca sursa sta pe loc iar receptorul R se deplaseaza, īn situatia figurii 2, de la dreapta spre stānga, departāndu-se de sursa, undele sferice ajung la receptor mai rar in timp, decāt daca receptorul ar fi fost īn repaus si deci acesta detecteaza o frecventa mai mica. Prin urmare, frecventa detectata scade, daca miscarea relativa a sursei fata de receptor īi departeaza pe unul de celalalt.

      Pentru a exprima cantitativ modificarea frecventei īn efectul Doppler se noteaza cu u viteza de deplasare a sursei S fata de receptor, cu S frecventa undelor emise de sursa si cu R frecventa undelor masurate de receptor. Undele studiate se propaga cu viteza v in mediul īn care se gasesc sursa si receptorul; aceasta viteza fiind o caracteristica a mediului respectiv nu este afectata de miscarea sursei sau a receptorului.

      Īn timpul t sursa emite S*t si, daca sursa ar fi fixa, aceste unde ar parcurge distanta v*t. Lungimea de unda se obtine ca raportul intre distanta v*t parcursa si numarul de unde care acopera aceasta distanta adica     Relatia obtinuta este binecunoscuta, dar ea a fost stabilita printr-un rationament nou care va fi folosit īn cazul īn care exista miscarea sursei sau a receptorului.

      Daca sursa se deplaseaza catre receptor cele S*t unde emise de sursa se vor raspāndi īntr-un spatiu mai mic decāt v*t, deoarece īn timpul t sursa īnsasi s-a deplasat cu distanta u*t. Aceasta īnseamna ca numarul de unde S*t emise de sursa īn timpul t se vor gasi īn spatiul v*t-u*t , iar lungimea de unda aparenta, definita ca raportul īntre spatiul v*t-u*t si numarul de unde S*t este     Frecventa corespunzatoare lungimii de unda a este frecventa masurata de receptor R.      Daca sursa se departeaza de receptor, numarul de unde S*t se īntind pe distanta v*t+u*t; lungimea de unda aparenta este īn acest caz a =(v+u)/ S. Adoptānd conventia ca u este pozitiv pentru miscarea sursei catre receptor si negativ cānd sursa se īndeparteaza de receptor, relatia (1) este aplicabila si īn acest caz.

      Presupunānd apoi ca receptorul se misca spre sursa cu viteza u, viteza sa relativa fata de unde este v+u, iar numarul de unde pe care receptorul le īntālneste īn timpul t este (v+u)t/ a īn care a=v/ S. Frecventa masurata de receptor este     Daca receptorul se departeaza de sursa, la el ajung mai putine unde īn timpul t, (v-u)t/ a, si deci frecventa masurata de receptor va fi (v-u) a. Conventia ca u sa fie pozitiv cānd receptorul se apropie de sursa si negativ cānd se departeaza de sursa, face ca relatia (2) sa se aplice si īn acest caz.

      Īn cazul īn care atāt sursa cāt si receptorul sunt īn miscare unul fata de altul, relatia generala este care se reduce la (1) pentru u=0 (R stationar) si la (2) pentru u=0 (S stationar). Īn rezumat frecventa masurata creste R> S, la apropierea relativa, adica fie pentru u>0 fie pentru u>0 si frecventa masurata scade, R< S, la departarea relativa, adica fie pentru u      Aceste rezultate sunt aplicabile īn multe cazuri. De exemplu pentru undele sonore un observator percepe o frecventa mai mare, adica sunete mai īnalte daca sursa de sunete se apropie de el si o frecventa mai mica, adica sunete mai joase, daca sursa se departeaza.

      Efectul Doppler este foarte important īn astronomie unde prin masurarea frecventei radiatiilor care provin de la stele sau galaxii īndepartate se poate stabili miscarea acestora fata de planeta noastra. Prin astfel de masuratori se obtine īntotdeauna o frecventa mai mica a radiatiilor luminoase caracteristice astrilor respectivi. Aceasta īnseamna ca lungimea de unda masurata este mai mare decāt cea reala; cu alte cuvinte are loc o deplasare spre "rosu" a radiatiilor luminoase respective) lumina rosie are lungimea de unda cea mai mare īn domeniul vizibil). Valoarea variatiei frecventei creste cu distanta de la Pamānt, ceea ce sugereaza ca īntregul Univers este īn expansiune, adica toti astrii se īndeparteaza spre limitele Universului, cu viteze din ce īn ce mai mari pe masura ce sunt mai departati de Pamānt. Aceasta este o problema majora a cosmologiei si studiul ei se bazeaza īn principal pe efectul Doppler.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.