Efectul de sera

2x puncte

categorie: Geografie

nota: 8.97

nivel: Facultate

Una din cele mai inspaimantatoare probleme contemporane cu care se confrunta planeta este efectul de sera. Caldura planetei este mentinuta de atmosfera in acelasi mod in care efectul de sera pastreaza caldura in peretii de sticla si opreste evaporarea. Oamenii tulbura procesele naturale care sunt asa de milioane de ani, prin modul in care traim, iar ca rezultat planeta este acum mai fierbinte. DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Efectul de sera

Una din cele mai inspaimantatoare probleme contemporane cu care se confrunta planeta este efectul de sera. Caldura planetei este mentinuta de atmosfera in acelasi mod in care efectul de sera pastreaza caldura in peretii de sticla si opreste evaporarea. Oamenii tulbura procesele naturale care sunt asa de milioane de ani, prin modul in care traim, iar ca rezultat planeta este acum mai fierbinte.

. Aceasta ne va duce la un climat mai cald. Va creste nivelul marii prin extinderea oceanelor si topirea ghetarilor, va provoca furtuni si seceta si infectari cu paraziti si insecte.Daca Pamantul nu ar fi inconjurat de o patura de aer, ar fi mult prea frig pentru existenta speciei umane. Dioxidul de carbon si alte gaze din atmosfera retin caldura printr-un
proces vital cunoscut sub denumirea de efect de sera.Lumina solara trece prin atmosfera si ajunge pe suprafata Pamantului. O parte din lumina este reflectata, iar alta parte este absorbita. Lumina absorbita incalzeste suprafata Pamantului, care ulterior radiaza unde infrarosii in atmosfera, unde cantitati mici de CO retin aceste radiatii. Din timpuri preistorice, CO a ajutat la retinerea caldurii in atmosfera. Dar in ultimii ani, oamenii tulbura procesele naturale prin modul in care traim, ducand in ultimul secol, la dublarea cantitatii de CO.

Prin continuarea arderilor de combustibili fosili si prin taierea copacilor, planeta se va incalzi ingrijora .Cele mai importante gaze care genereaza efectul de sera sunt: dioxidul de carbon (59%) generat de arderea combustibililor fosili cum ar fi carbunele si petrolul; gazele de esapament, taierea padurilor tropicale si a altor paduri, arderea lemnului;metan (18%) produs de vite, arderea lemnului, vegetatiei si combustibilii fosili;oxid de nitrat (6%) prin arderea combustibililor fosili, arderea lemnului, materiale fecale de la oameni si animale ozonul de suprafata (12%); moleculele de ozon care cad din atmosfera intra in reactie cu poluanti ca metan, dioxid de carbon si nitrogen care vin in principal de la masini.

Tehnologia folosita duce la marirea cantitatii acestor gaze in atmosfera. Echilibrul natural al planetei este afectat si pamantul incepe sa se incalzeasca.O crestere de 5% pe tot pamantul poate topi complet calotele arctice crescand astfel nivelul marilor.Inundatiile sunt o problema deoarece nivelul marilor creste. In acest climat variat recoltele nu vor mai putea creste, iar caderile de ploaie nu vor putea fi absorbite in timp util.Plantele si animalele vor avea greutati de adaptare la noile conditii,unele specii fiind obligate sa-si schimbe habitatul.

Consecinte pentru productia agricola:
In cazul atmosferei: prin efect de sera se intelege incalzirea straturilor de aer din atmosfera joasa, datorita transparentei aerului pentru radiatia solara, in principal pentru lungimile de unda scurta si, in acelasi timp, absorbtiei partiale a radiatiilor infrarosii de catre unii constituanti atmosferici.
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.