Efectul culturii asupra omului - eseu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.91

nivel: Liceu

Unde este locul culturii în sistemul de învățământ, practic de instruire?
Sunt mulți oameni cu greutate care consideră drept operă literară numai acele pline de metafore, rime sau alte elemente ale literaturii. Deci cele 44 foi A4 scrise cu creionul de Einstein drept primă dezvoltare a teoriei relativității restrânse nu sunt o operă literară, deși disciplina literaturii definește drept eseu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Efectul culturii asupra omului - eseu

Unde este locul culturii în sistemul de învățământ, practic de instruire?
Sunt mulți oameni cu greutate care consideră drept operă literară numai acele pline de metafore, rime sau alte elemente ale literaturii. Deci cele 44 foi A4 scrise cu creionul de Einstein drept primă dezvoltare a teoriei relativității restrânse nu sunt o operă literară, deși disciplina literaturii definește drept eseu o astfel de lucrare.

Este adevărat că universități de renume precum Stanford impun verificarea de către un lingvist a oricărei lucrări care va fi ulterior studiată de un specialist în domeniu. Asta pentru a feri specialistul de agramați (chiar primari de-ar fi) sau de limbaje neacademice.
Eu numesc operă literară orice narare expusă în scris, ca exemplu nu numai o teză ci chiar și un extemporal scris de elev. Opera poate sau nu să aibă valoare literară sau științifică după caz. Poate fi tot atât de bine cu valoare nulă sau de nota 5, tot operă rămâne (în sens de realizare umană, nu neapărat de valoare artistică).

Cei 7 ani de acasă și instrucția primită până în gimnaziu inclusiv, formează o etapă pregătitoare pentru asimilarea culturii. Dacă copilul are afinități spre profesiuni umaniste va dovedi o mai mare capacitate de absorbție a acestora, deci executarea cu plăcere a citirii operelor literare, a admirării operelor picturale sau a ascultării operelor muzicale. Uneori se dezvoltă paralel și capacitatea de producere a operelor culturale, chiar dacă se începe cu reproduceri. Sunt, din contră, și mulți copii care sunt atrași de matematica, electronica sau mecanica cu un deosebit simț aplicativ. Ar fi păcat să le umplem capul cu domnitori, pictori sau literați pentru care nu simt interes. Oricum aceștia vor deveni „neoamenii”, inculții chiar dacă la maturitate vor scrie opere de talia marilor arhitecți, ingineri sau oameni de știință.

Cultura nu este o disciplină cu „curriculum ministerial”. Cultura se absoarbe, câte o dată înainte chiar de a învăța gramatica. Pentru absorbția culturii sunt folosite toate simțurile, în special văzul și auzul dar nu mai puțin simțul.
Cultura se absoarbe din vânt! De cele mai multe ori un om cult nu poate defini de unde își are cunoștințele. Când creierul se specializează pe o anumită cale reține informații din ori ce, uneori din asociații ale unor fracțiuni ce nu nimic evident cu concluzia reținută

Un pianist absoarbe cultura cu vârful degetelor. Dar și un electronist are degete și ochi sensibili capabili de mici opere de artă, dar, potrivit corifeilor „culturali” nu sunt capabili de cultură, „nu sunt oameni”.
Spre deosebire de cultura umanistă, eu definesc și o cultură realistă, a tehnicienilor respinși dintre „oamenii culți”. Și aceștia au dreptul a defini ca „neoameni” pe toți cei care nu pot bate un cui, care nu pot repara siguranța arsă sau nu-și pot regla propriul televizor, chiar dacă au un titru universitar. Si aceștia pot scrie opere literare de foarte mare valoare, fără vreo metaforă, rimă sau alte atribute specifice operelor „umaniste”. Dese ori operele lor sunt materiale, concretizate în automobile, poduri, metrouri sau simple construcții cu zeci de etaje. Toate acestea au fost inițial o operă literară, proiectul de execuție.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.