Efectul alcoolului asupra corpului uman

2x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.27

nivel: Liceu

Ce este ALCOOLUL ?

Alcoolul este cel mai consumat drog in lumea civilizata in ziua de azi.

Din punct de vedere chimic, molecula de alcool se prezinta cu urmatoarea formula : C2 - H5 - OH

Alcoolul este un drog puternic, cu potențială dependență, care poate dăuna sănătății tale. Consumat timp îndelungat alcoolul poate afecta grav ficatul, creierul, sis[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Efectul alcoolului asupra corpului uman

Ce este ALCOOLUL ?

Alcoolul este cel mai consumat drog in lumea civilizata in ziua de azi.

Din punct de vedere chimic, molecula de alcool se prezinta cu urmatoarea formula : C2 - H5 - OH

Alcoolul este un drog puternic, cu potențială dependență, care poate dăuna sănătății tale. Consumat timp îndelungat alcoolul poate afecta grav ficatul, creierul, sistemul nervos și inima. Alcoolul descrește nivelul de hormoni, reduce abilitatea sexuală atât la bărbați cât și la femei. Alcoolul influențează capacitatea de a lua decizii bune de a gândi și de a controla impulsurile. Dacă ești într-un post de conducere și ești nevoit să iei decizii consumul de alcool poate duce la pierderea locului de muncă. Dacă lucrezi într-un mediu cu substanțe chimice toxice de tipul solvenților efectele combinate ale alcoolului cu cele ale toxicului care intră în organism pot determina apariția unor intoxicații cu sechele grave, cu deces prematur.

ALCOOLUL - Scurt istoric

Bauturile alcoolice au fost folosite aproape in intreaga lume, inca din timpuri stravechi. Exista consemnari ale folosirii acestora de catre vechile civilizatii inca din anul 6.000 i.Hr. Producerea vinului isi are originea in Orientul Mijlociu, unde vita-de-vie dadea roade fara ingrijiri speciale. Vechiul Testament ii atribuie lui Noe plantarea primei culturi de vita-de-vie, considerandu-l si prima persoana care s-a imbatat.
In orasul sumerian Nippur, berea si vinul erau folosite ca bauturi tonice in scop medical si inca din anul 2.000 i.Hr. manifestarile religioase ale vechilor egipteni si ale asirienilor includeau petreceri la care se consumau bauturi alcoolice si care durau zile de-a randul.

. Unul dintre cei mai populari zei egipteni, Osiris, era considerat a fi primul cultivator al vitei-de-vie si cel ce produsese berea din cereale. Este de asemenea interesant de stiut faptul ca un faraon ce a trait acum aproximativ 5.000 de ani a scris primul epitaf dedicat unui alcoolic.In Grecia, betia nu era un fapt cunoscut inaintea aparitiei noului zeu Dionysos (zeul vitei-de-vie si al petrecerilor). Prin secolul al VII-lea i.Hr., consumarea bauturilor alcoolice devenise o parte importanta a vietii de zi cu zi. Grecii erau insa destul de inteligenti pentru a remarca faptul ca, desi vinul poate crea o stare placuta, poate, de asemenea, sa-l determine pe un individ sa faca lucruri pe care in mod normal nu le-ar fi facut sau chiar sa-si iasa din minti.

Filosofi greci, cum fi Socrate sau Platon recomandau cumpatarea si incriminau abuzul de alcool. Oricum, se stie ca sfaturile lor au fost adesea ignorate, intre cei care le-au ignorat aflandu-se si Alexandru cel Mare, despre care se crede ca ar fi murit in timpul unei petreceri la varsta de 33 de ani, dupa ce cucerise intreaga lume cunoscuta. E posibil ca betia pe scara larga sa fi dus la caderea Babilonului, in anul 539 i.Hr. Persii au atacat si distrus orasul in timpul unui festival cand toti locuitorii erau beti. Romanii au fost familiarizati cu vinul de catre greci, si, desi ei au cucerit Imperiul Grec, ei au fost de fapt cuceriti de cultura greaca, de zeii lor, si de dragostea grecilor pentru consumul vinului.

Romanii au transformat sarbatorile bahice (Dionysos a devenit Bachus, in latina) in manifestari de o amploare necunoscuta la acea vreme, caracterizate prin excese alimentare si de alcool, orgii sexuale, ceremonii religioase stranii, crime ritualice. Consumul bauturilor alcoolice era raspandit printre reprezentantii claselor superioare si printre conducatorii Imperiului Roman, vanzarea si folosirea acestora ajungand pana in Spania, Franta, Germania si Insulele Britanice. Pe masura ce luxul, avaritia si ambitia au condus spre declinul Romei, lacomia si bautura i-au aruncat pe imparati in decadenta si moarte.

Oamenii au inceput sa produca bauturi alcoolice din motive practice. Productia vinului a inceput in Egiptul Antic, cand egiptenii si-au dat seama ca sucul de struguri se strica repede, dar ca sucul fermentat sau vinul se pastreaza bine. Ei aveau probleme, de asemenea, cu apa de baut, care era impura, si au observat ca daca beau vin nu se imbolnaveau. Mai tarziu, vinul a devenit important pentru biserica Romano-Catolica, intrucat era folosit la oficierea sfintei liturghii. In perioada renasterii, bauturile alcoolice au devenit importante in societatea europeana. Au inceput sa fie produse pe scara larga si promovate de breasla de comercianti care avea controlul productiei lor.

In jurul anului 1300 a aparut o industrie a "berii" in Europa centrala. In aceasta perioada, vinul a continuat sa creasca in popularitate. Au aparut, de asemenea, multe sortimente denumite dupa locul de origine. Desi alcoolul a aparut initial din motive practice, utilizarea lui s-a schimbat ulterior.

Oamenii au inceput sa incerce diferite tipuri de alcool, iar consumul de bauturi alcoolice a devenit o parte din cultura europeana.
Utilizarea lui a adus adesea la abuz.
Este necesar sa examinam cazurile de abuz si sa intelegem efectele daunatoare ale alcoolului pentru ca fiecare dintre noi sa poata lua o decizie rationala si constienta cu privire la consumul acestui drog.

Alcoolul este un drog, o substanta chimica care schimba modul de functionare al organismului. Daca utilizarea lui este larg raspandita, nu inseamna ca este sanatos sa-l folosim. Este un drog care tulbura mintea si care schimba reactiile chimice din creier, afectand modul de a gandi, a simti, a vorbi si a se misca al oamenilor. Multe din aceste efecte sunt periculoase si pot fi chiar fatale.

Cu cat stiti mai multe despre efectele alcoolului asupra organismului vostru, cu atat veti fi mai pregatit pentru a lua o hotarare cu privire la utilizarea lui. Decizia ramane sa o luati voi insiva.

Efectele alcoolului asupra organismului

Alcoolul, spre deosebire de mancare, nu este digerat in stomac si in intestine. Cand alcoolul ajunge in stomac, o parte din el trece in celulele stomacului si apoi in circuitul sanguin. Restul trece in intestinul subtire si apoi direct in sange. Alcoolul poate afecta tesuturile care protejeaza stomacul si laringele.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.