Efectul Magnus

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.90

nivel: Liceu

Datorita vascozitatii (Fortei de frecare) cilindrul antreneaza straturile de fluid din vecinatatea sa, in sensul miscarii sale de rotatie. In pct. A viteza fluidului va fi mai mare decat in B, unde cilindrul se roteste in sens invers curgerii fluidului. Conform teoriei lui Bernoulli, presiunea statica laterala asupra cilindrului va fi mai mare in B decat in A, astfel incat apare o forta rezultanta[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Efectul Magnus

Datorita vascozitatii (Fortei de frecare) cilindrul antreneaza straturile de fluid din vecinatatea sa, in sensul miscarii sale de rotatie. In pct. A viteza fluidului va fi mai mare decat in B, unde cilindrul se roteste in sens invers curgerii fluidului. Conform teoriei lui Bernoulli, presiunea statica laterala asupra cilindrului va fi mai mare in B decat in A, astfel incat apare o forta rezultanta transversala spre partea unde viteza fluidului este mai mare. Acesta este Efectul Magnus.

Ca regula practica, corpul este impins transversal din regiunea cu liniile de curent rare spre regiunea cu liniile de curent dese.
Efectul poate fi ilustrat punand in rotatie un cilindru din carton si aruncandu-l orizontal. Dupa sensul rotatiei, traiectoria cilindrului va curba lin sau brusc spre pamant. Se poate folosi si un plan inclinat pe care se rostogoleste (si luneca) un cilindru.
O alta experienta se poate face dupa cum urmeaza:
Materiale necesare :

- un mosor din carton usor;
- o banda subtire si usoara de panza ;
- un betisor ;
Descrierea experimentului :
1. Infasuram banda subtire si usoara de panza peste mosorul din carton.

2. Fixam banda de panza de betisorul tinut orizontal.
3. Tragem brusc orizontal banda de panza.
Observatii :
Mosorul se va roti foarte repede si va aluneca, parasind masa, in loc sa cada dupa parabola, mosorul va zbura in sus descriind o bucla.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.