Efectele inflatiei

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.96

nivel: Facultate

Multitudinea efectelor economice si sociale ale inflatiei depind atat de forma pe care o imbraca aceasta cat si de puterea de manifestare a acesteia.Inflatia, prin aparitia dezavantajelor cauzate de efectele economice si sociale, ,,sperie" populatia. Efectele sunt analizate pe termen scurt, mediu si lung. Pot fi realizate diferite previziuni pentru evaluarea costurilor inflatiei, exista situatii i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Efectele inflatiei

Multitudinea efectelor economice si sociale ale inflatiei depind atat de forma pe care o imbraca aceasta cat si de puterea de manifestare a acesteia.Inflatia, prin aparitia dezavantajelor cauzate de efectele economice si sociale, ,,sperie" populatia. Efectele sunt analizate pe termen scurt, mediu si lung. Pot fi realizate diferite previziuni pentru evaluarea costurilor inflatiei, exista situatii in care efectele se prezinta conform previziunilor facute, insa exista posibilitatea ca acestea sa fie gresit analizate.

Pentru a se face o prognoza de calitate a procesului inflationist trebuie sa se efectueze mai multe incercari.
Aceste efecte ale inflatiei se resimt la nivelul activitatilor ale agentilor economici, populatiei si legaturilor economice a caror parti provin din economii, acestea din urma fiind diferite. Inflatia prin prisma efectelor sale poate sa aduca agentilor, pe de o parte avantaje, acestia castigand de pe urma manifestarii inflatiei, iar pe de alta parte dezavantaje, producand pierderi.

De exemplu, daca o persoana a luat un credit la o dobanda fixa aceasta va restitui suma de bani, reprezentand o putere de cumparare inferioara celei primite. Persoana care a imprumutat va pierde, la fel si posesorii de economii. In timpul procesului inflationist, odata cu amplificarea acestuia, creditul este mai ieftin, dobanzile si ratele de rambursare mai scazute. Investitiile a fi astfel favorizate datorita existentei disponibilitatilor destinate a fi imprumutate.

Totodata, statul unor tari care sunt in curs de dezvoltare ar putea fi interesat de anumite activitati, procedand in asa fel incat creditele sa poata fi mai usor de obtinut. Un alt efect al inflatiei se refera la potentarea incertitudinii si riscului in economie, firmele intampinand probleme in previzionarea veniturilor si cheltuielilor din cauza ratei inflatiei ridicate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.