Efectele durabile ale puritanismului

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.82

nivel: Liceu

Deoarece Biblia glorifica poporul lui Israel, socotindu-l mai presus decat toate celelalte, englezii, convinsi ca erau noul popor al lui Israel, simtira crescandu le orgoliul, pe care razAZboiul de o suta de ani il nascuse in sufletul lor. Milton, de pilda, era de parere ca daca Dumnezeu ar avea de indeplinit vreo misiune grea pe pamant, ar face apel la englezii sai. E un sentiment care se va rega[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Efectele durabile ale puritanismului

Deoarece Biblia glorifica poporul lui Israel, socotindu-l mai presus decat toate celelalte, englezii, convinsi ca erau noul popor al lui Israel, simtira crescandu le orgoliul, pe care razAZboiul de o suta de ani il nascuse in sufletul lor. Milton, de pilda, era de parere ca daca Dumnezeu ar avea de indeplinit vreo misiune grea pe pamant, ar face apel la englezii sai. E un sentiment care se va regasi in secolul al XlX lea la Curzon si la Cecil Rhodes227.

II. Dupa Vechiul testament, puritanii citesc cel mai bucuros Epistolele sfantului Pavel si cartile lui Calvin. Dumnezeul lor nu este Dumnezeul evangheliei, mort pentru toti oamenii, ci Dumnezeul inspaimantator si gelos, care nu i mantuieste decat pe alesii sai. Puritanul, care urmareste cu spaima ceea ce se intampla in sufletul sau, incercand sa recunoasca semnele harului, nu poate fi decat ostil placerilor. "Cum sa traiesti in veselie, cum sa te bucuri de farmecul primaverii, cum sa suporti teaAZtrele si spectacolele, cand simti ghiarele diavolului pe tine, cand te au si atins flacarile iadului?

" Cromwell a luptat toata viata sa impotriva demonului. Se apleaca in fata lui Dumnezeu pana in praful taranii. Asteapta de la inspiratia divina sa afle tot ce i este dat sa faca in viata. A fost supranumit "un om imbatat de Dumnezeu". Dar aceasta docAZtrina care intuneca viata ii face foarte puternici pe cei care o profeseaza. Sacrificarea voluntara a tot ceea ce omul Renasterii numise placere sau fericire faureste fiinte grave si curajoase. Au o frica atat de mare de pacat incat se straduie sa fie soldati disciplinati, comercianti cinstiti, muncitori sarguinciosi.

Exigenti fata de altii, sunt tot atat de exigenti si fata de ei insisi. Cand, mai tarziu, veteranii lui Cromwell au fost demobilizati, "nici unul dintre ei nu s a lasat ademenit nici de vagabonzi, nici de banditi". Regalistii insisi au marturisit ca "in toate ramurile profesiunilor cinstite acestia prosperau mai mult decat alti oameni, ca nici unul dintre ei n a fost acuzat de vreo pungasie sau hotie si ca daca un brutar, un zidar sau un carutas se facea remarAZcat prin cumpatarea sau munca sa, aproape sigur era unul din fostii soldati ai lui Oliver".

III. Unele secte mergeau, in interpretarea Bibliei, mai departe decat Cromwell si oamenii lui. Partida celei de a Cincea Monarhii credea in revenirea lui Hristos si in apropierea Milenniumuiui228. CapitoAZlul al saptelea din Daniel, capitolul apocaliptic, era evanghelia lor si pentru ca unul din versetele sale anunta domnia sfintilor, ei pretindeau ca Anglia sa fie guvernata de un sanhedrin. Anabaptistii rebotezau pe barbati si femei, la apusul soarelui, in apa raurilor. In vremea aceea George Fox infiinta SocieAZtatea prietenilor, prieteni care capatara curand poAZrecla de quakers (tremuratorii), deoarece extazul credintei lor se manifesta, in anumite reuniuni, prin tremuraturi ale corpului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.