Efectele curentului electric asupra mediului si a persoanei

1x punct

categorie: Fizica

nota: 7.13

nivel: Liceu

Referat despre Efectele curentului electric asupra persoanei
Observație:
- Curentul alternativ cu frecvența cuprinsă intre 40-50 Hz este foarte periculos.
- Un curent cu intensitatea până la 10mA nu are efecte fiziologice de remarcat asupra majorității persoanelor. Mărind intensitatea curentului electric incep să apară contracturi musculare, dificultăți respiratorii, tulburăr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Efectele curentului electric asupra mediului si a persoanei

Referat despre Efectele curentului electric asupra persoanei
Observație:
- Curentul alternativ cu frecvența cuprinsă intre 40-50 Hz este foarte periculos.
- Un curent cu intensitatea până la 10mA nu are efecte fiziologice de remarcat asupra majorității persoanelor. Mărind intensitatea curentului electric incep să apară contracturi musculare, dificultăți respiratorii, tulburări de ritm cardiac, dificultăți de exprimare, etc.
- La valori de 70-110mA în curent alternativ si 200-250mA în curent continuu survine stopul cardio-respirator și apoi moartea. Exista impresia falsă că un curent continuu este mai periculos decat unul alternativ cu aceeași tensiune deoarece ar putea produce contracturi musculare. În realitate curentul alternativ este mai periculos, deoarece poate determina tulburări de ritm cardiac.

Observație:
- Curentul maxim admis să treacă prin organismul uman fara a-l pune în pericol este de 10mA in curent alternativ si 50mA în curent continuu.

Efectele curentului electric asupra organismului uman pot fi grupate în două categorii:
- Electrocutări (șocuri electrice) – accidente provocate de trecerea prin corpul omenesc a unui curent electric de intensitate periculoasă.
- Electrotraumatisme – în care se încadrează celelalte accidente electrice, care produc de obicei vătămări externe și anume:
-arsura electrică este un traumatism datorat fie acțiunii unui arc electric fie datorită trecerii prin corp a unui curent electric de intensitate foarte mare;
-semnele electrice apar prin contactul conductorului electric cu pielea, sub formă de leziuni, umflături sau pete
-electrometalizarea constă în acoperirea unei părți din suprafața pielii cu metal topit, volatilizat prin căldura arcului electric.
-electroftalmia vătămarea ochilor prin inflamarea corneei și conjuctivei ochiului datorită luminii puternice (radiației ultraviolete)
-leziunile mecanice provocate de contracțiile musculare (ruperea ligamentelor, pielii, vaselor sanguine și țesutului nervos, luxația încheieturii, fracturarea coastelor);
-căderea de la înălțime, ca urmare a pierderii echilibrului sau a cunoștiinței în urma unui șoc electric.

Consecință: Trecera unui curent prin organismul uman poartă numele de electorcutare și aceasta se poate produce la o tensiune mai mare de 24V.

- Efectele curentului electric asupra mediului
Energia electrică în mare parte este consumată prin arderea combustibililor fosili. Aceasta are ca efect emisia CO2 care este eliberat în atmosferă. El contribuie la intensificarea efectului de seră si încălzirii globale. Deasemenea, se emit dioxid de sulf, dioxid de azot și fum.

Principalele tipuri de poluări pe care rețelele electrice le generează asupra mediului înconjurător sunt:
- vizuală – deteriorarea peisajului;
- sonoră – zgomote produse de funcționarea sau vibrații ale elementelor (conductoarelor) rețelelor electrice și în special, a transformatoarelor;
- electromagnetică: efecte sonore, perturbații radio și ale emisiunilor de televiziune, influențe ale câmpului electric și magnetic asupra organismelor vii;
- psihică și pericole (riscuri) de accidente;
- ecologică: ocuparea terenurilor, defrișarea pădurilor.
Efectele construirii hidrocentralelor duc la inundarea terenurilor, la dispariția florei și faunei.

Observație:
- S-au constatat emisii semnificative de metan datorită descompunerii anaerobe a plantelor rămase sub ape.
- Centralele mareomotrice pun și ele probleme ecologice prin restricționarea mișcării bancurilor de pești și a scoicilor.
- Centralele nuclearo-electrice necesită depozitarea rezidurilor care rămân radioactive pentru încă câteva zeci sau sute de ani. Se încearcă varianta îngropării lor la adâncimi mari sub pământ și chiar a eliberării în spațiul extraterestru.

În ceea ce privește efectul asupra mediului, el este neglijabil până în momentul apariției unei catastrofe, precum cea de la Cernobâl. Metodele care afectează cel mai puțin mediul au în general eficiență mică. Este cazul panourilor solare și al morilor de vânt.

Consecință: În ultima vreme se impune tot mai mult metoda numită Negawatt Power. Ea constă în eficientizarea consumatorilor electrici în loc de a mări producția de electricitate. Este metoda care nu are nici un efect negativ asupra mediului.

Protectie
În afară de protejarea circuitelor și a instalațiilor electrice din laboratoarele școlare și din locuințele noastre trebuie respectate reguli de protecție a propriei persoane în timpul utilizării dispozitivelor și a circuitelor electrice.

Norme de protecție:
- Nu umblați la tabloul electric pentru a face legături. El nu trebuie atins după ce a fost pus sub tensiune!
- Orice modificare în circuitul electric pe care îl studiați trebuie făcută numai după ce ați deconectat sursa de alimentare!
- Evitați atingerea părților metalice ale montajelor aflate sub tensiune pentru a vă feri de electrocutare datorată scurcircuitelor provocate de conductori cu izolația defectă!
- La cel mai mic semn de funcționare defectuoasă a circuitului electric cu care lucrați (zgomot nespecific, miros, încălzire nejustificată, etc) întrerupeți alimentarea prin deconectrea de la sursă!
- În caz de electrocutare aplicați instrucțiunile de prim-ajutor!
- Mențineți instalațiile electrice în perfectă stare de funcționare. Carcasele de protecție să nu fie deteriorizate; izolațiile conductoarelor să nu fie distruse.
- Lucrările de verificare a instalațiilor și de remediere a defectelor se realizează numai după ce s-a întrerupt alimentarea cu energie electrică a acestora. La lucrările de remediere se vor folosi unelte adecvate și nu improvizații.
- Pentru aparatele electrocasnice cu carcasă metalică (frigider, mașină de spălat, etc) se utilizează numai prize cu contact de protecție.
- Prizele cu contact de protecție asigură racordarea mașinilor și instalațiilor la priza de legare la pământ. În cazul unei defecțiuni, curentul va trece prin circuitul de împamantare, evitându-se producerea unei electrocutări.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.