Efectele crizei economico-financiare asupra economiei Romaniei

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Liceu

"Bancile si Guvernul - plan comun pentru limitarea efectelor crizei asupra Romaniei" 17 octombrie 2008 Ghiseul Bancar
"Presedintele Traian Basescu a sugerat comunitatii bancare din Romania si Bancii Nationale a Romaniei sa realizeze unui parteneriat cu Guvernul, in vederea limitarii potentialelor efecte ale crizei economice mondiale asupra Romaniei. Parteneriatul are in vedere si indeplinir[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Efectele crizei economico-financiare asupra economiei Romaniei

"Bancile si Guvernul - plan comun pentru limitarea efectelor crizei asupra Romaniei" 17 octombrie 2008 Ghiseul Bancar
"Presedintele Traian Basescu a sugerat comunitatii bancare din Romania si Bancii Nationale a Romaniei sa realizeze unui parteneriat cu Guvernul, in vederea limitarii potentialelor efecte ale crizei economice mondiale asupra Romaniei. Parteneriatul are in vedere si indeplinirea obiectivului de trecere la moneda unica europeana."

Oxford Analytica subliniaza ca deprecierea monedei nationale va afecta persoanele care apeleaza la credite. Aproximativ 57 la suta din creditele facute in Romania sunt in euro, iar Banca Comerciala Romana (BCR) avertizeaza ca la o valoare a euro de 4,2 lei, debitorii ar avea mari probleme in plata creditului. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a fost, astfel, supusa la numeroase presiuni de a imblanzi conditiile pentru acordarea de credite si de a garanta lichiditati pentru imprumuturile interbancare.

Bancile de pe piata locala au luat imprumuturi de peste 30,4 mld. lei (7,19 mld. euro) in ianuarie, prin facilitatea de credit lombard oferita de BNR, de aproape trei ori mai mult decat in decembrie. Valoarea reprezinta, totodata, cel mai ridicat nivel de la varful din octombrie, cand Banca Nationala a Romaniei a fost nevoita sa injecteze masiv lichiditati in piata.

"Efectele indirecte ale crizei financiare incep sa se manifeste asupra economiei reale" 17 octombrie 2008 The Money Channel
"Sistemul bancar din Romania este solid, dar efectele indirecte ale crizei financiare internationale incep sa se manifeste asupra economiei reale. Aceasta este principala concluzie a intalnirii pe care presedintele Traian Basescu a avut-o cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si cu reprezentantii bancilor comerciale."

Previziuni sumbre pentru companiile europene in 2009
Romania se incadreaza in contextul european. 47% dintre organizatiile din tara noastra planifica sa inghete structura organizatorica sau sa scada numarul de angajati din Romania in acest an. Cresterile salariale vor scadea de asemenea si ele. Daca in anul 2008 a fost o crestere medie de 12.8%, pentru anul 2009 cresterile salariale vor fi mai mici de 9%, dar 43% dintre companii considera ca pot interveni inca schimbari in ceea ce priveste previziunile de cresteri salariale pentru anul 2009. Aproximativ 18% dintre companii iau in considerare si inghetarea salariilor in acest an.

Conform specialistilor, accentul trebuie pus in urmatoarea perioada pe sisteme de management al performantei ce vor ajuta companiile sa investeasca mai eficient bugetul de salarii ce este mult redus fata de anii precedenti si in al doilea rand sa identifice si motiveze angajatii cu potential ridicat si cu performante inalte.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.