Efectele contractului de locatiune

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.74

nivel: Facultate

Obligatia de predare Predarea (art 1420 pct.1) lucrului dat in folosinta se poate cere la termenul convenit de parti (imediat daca nu s-a prevazut un termen) si -in lipsa de stipulatie contrara -la locul unde se gasea lucrul in momentul contractarii si cu cheltuiala locatorului. In caz de nerespectare a acestei obligatii, locatarul se poate adresa justitiei cerand predarea silita (daca nu prefera [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Efectele contractului de locatiune

Obligatia de predare Predarea (art 1420 pct.1) lucrului dat in folosinta se poate cere la termenul convenit de parti (imediat daca nu s-a prevazut un termen) si -in lipsa de stipulatie contrara -la locul unde se gasea lucrul in momentul contractarii si cu cheltuiala locatorului. In caz de nerespectare a acestei obligatii, locatarul se poate adresa justitiei cerand predarea silita (daca nu prefera rezilierea contractului pentru neexecutarea sau nu se multumeste cu invocarea exceptiei de neexecutare), iar instanta il poate obliga pe locator si la plata de daune-interese, potrivit regulilor generale.

Lucrul, impreuna cu accesoriile sale, trebuie sa fie predat nu in starea existenta la incheierea contractului (ca la vanzare), ci intr-o stare corespunzatoare destinatiei in vederea careia a fost incheiat (1421 alin1 C. Civ), locatorul fiind obligat -in lipsa de stipulatie contrara -sa efectueze toate reparatiile (inclusiv cele locative) necesare in acest scop inainte de preluarea lucrului de catre locatar si chiar daca, printr-o aluza contractuala, toate reparatiile ar fi fost puse in sarcina locatarului (intrucat aceasta clauza -daca nu s-a prevazut altfel -vizeaza reparatiile necesare in cursul locatiunii si nu anihileaza obligatia locatorului de a preda lucrul in stare corespunzatoare folosintei).

-Obligatia efectuarii reparatiilor
Locatorul trebuie sa mentina lucrul in stare de a servi la intrebuintarea pentru care a fost inchiriat. Trebuie sa efectueze reparatiile necesare in tot timpul locatiunii (reparatii capitale, degradari provenind din uzul normal al lucrului sau cauzate fortuit, inclusiv viciile de constructie si la parti comune folosite de mai multi locatari). Obligatia efectuarii reparatiilor nu inseamna ca locatorul trebuie, sa reconstituiasca imbilul care "a pierit in total sau s-a facut netrebnic spre obisnuinta intrebuintare" (art 1439), in acest caz incetand contractul.

Daca locatorul nu efectuaza reparatiile necesare in cursul locatiunii, locatarul poate cere justitiei: fie obligarea lui sub sanctiunea platii de daune cominatorii, fie autorizarea de a le efectua in contul locatorului (art 1077 C. Civ), retinand cheltuielile efectuate din chirie; fie rezilierea contractului (art 0120-1021 si art 1439 alin 2 C. Civ). Se adimte ca in caz de urgenta, reparatiile pot fi efectuate si fara autorizarea justitiei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.