Efecte ale mass media, introducere in sistemul mass media

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.85

nivel: Facultate

"Mass media ne afecteaza profund, deoaAZrece ele constituie o prezenta constanta in viata noastra. Alte institutii pot avea un impact mai puternic, dar nu unul atat de persistent si adanc. Afilierea familiala si prieteniile se schimba pe masura ce individul se maturizeaza si trece prin diferitele etape ale vietii. Scoala ocupa numai o perioada limitata din existenta noastra. Doar o parte din popul[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Efecte ale mass media, introducere in sistemul mass media

"Mass media ne afecteaza profund, deoaAZrece ele constituie o prezenta constanta in viata noastra. Alte institutii pot avea un impact mai puternic, dar nu unul atat de persistent si adanc. Afilierea familiala si prieteniile se schimba pe masura ce individul se maturizeaza si trece prin diferitele etape ale vietii. Scoala ocupa numai o perioada limitata din existenta noastra. Doar o parte din populatie frecventeaza, in mod regulat, biserica.

In antiteza, massmedia fac parte din viata noastra zilnica si ne insotesc din copilarie pana la moarte. In plus, mass media au o universalitate pe care nu o are nici o alta institutie: presa ofera un bagaj comun de idei si imagini, care depaseste barierele sociale si geografice" (L. Bogart, 1995, p. 8). Din aceasta cauza, analiza modului in care presa influenteaza societatea (in mod voit, in urma unei strategii dinainte puse la cale, sau intamplator) a constituit una din preocuparile majore ale cercetatorilor mass media.

Influentarea publicului se produce in urma si prin intermediul expunerii la actiunea mass media: acelasi mesaj va fi receptat diferit si va exercita efecte diferite, in functie de tipul si de caracteristicile specifice canalului de presa. Primele etape ale acestor investigatii au fost legate de conceptele de "societate de masa" si "cultura de masa"

(implicand emergenta, in modernitate, a unor conglomeAZrate sociale fragmentate, eteroclite, in care indivizii traiesc izolati, alienati, vaduviti de o conceptie culturala integratoare), precum si de convinAZgerea atotputerniciei mijloacelor de comunicare de masa (considerate capabile sa impuna, fara obstacole, ideile si modelele de comportament continute in mesajele lor).

Incepand cu anii '50, cercetarile au dezvaluit caducitatea acestei conceptii (excesiv unidirectionate), atragand atentia asupra atitudinii active si critice a publicului. Din acel moment, studiile privind efectele mass media au urmarit atent interactiunea receptorilor cu mesajele primite, modul in care, in grup sau individual, acestia filtreaza si interAZpreteaza continuturile difuzate de presa.

Aceasta evolutie marcheaza, dupa o fericita expresie atribuita lui Elihu Katz, "trecerea de la preocuparile privind ceea ce mass media fac cu publicul la cele privind ceea ce publicul face cu mass media" (apud J. Cazneuve, 1976, p. 221).Efectele mass media se pot resimti in zone diferite ale societatii. Dupa Denis McQuail (1987, p. 256), mass media pot actiona asupra: a) indivizilor, b) grupuAZrilor, c) institutiilor, d) intregii societati; totodata, ele pot afecta persoAZnalitatea umana in:

dimensiunea cognitiva (schimbarea imaginii despre lume), dimensiunea afectiva (crearea sau modificarea unor atitudini si sentimente) sau dimensiunea comportamentala (schimbari ale modului de actiune al indivizilor si fenomene de mobilizare sociala). Dintr o alta perspectiva, influenta mass media se poate produce intr un interval scurt de timp sau poate avea nevoie, pana devine operationala, de un interval mai amplu. De asemenea, efectele presei pot crea schimbari dorite sau schimbari nedorite: ele pot fi rezultatul unui proces controlat (campaniile de presa) sau al unor ocurente mai mult sau mai putin neasteptate.

Diferitele niveluri la care se exercita efectele presei nu pot fi izolate si nici nu trebuie gandite astfel, deoarece efectele adevarate, profunde sunt de ordin cumulativ: "Din momentul in care informatiile se repeta, ele se inscriu intr o anumita coerenta si majoritatea (mesajelor - n. M.C.) mass media merg in acelasi sens; efectele minimale cumulate pot declansa transformari de amAZploare" (R. Rieffel, 1995, p. 184).

In bibliografia de specialitate se considera ca influenta mass media poate sa conAZduca, la nivelul receptorilor individuali, la realizarea acordului, identificarii sau internalizarii valorilor ori a sensurilor transmise prin presa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.