Efecte ale mass-media - o abordare teoretica

3x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Efectele comunicarii de masa reprezinta ansamblul de procese si de consecinte pe care le presupune receptarea mesajelor, procese si consecinte care nu pot fi atribuite decat actului de comunicare sau toate modificarile la nivel individual si social pe care le produc mass-media prin tipul de mesaje.

Printr-o privire de ansamblu, observam ca "in ultimele decenii s-au conturat si elab[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Efecte ale mass-media - o abordare teoretica

Efectele comunicarii de masa reprezinta ansamblul de procese si de consecinte pe care le presupune receptarea mesajelor, procese si consecinte care nu pot fi atribuite decat actului de comunicare sau toate modificarile la nivel individual si social pe care le produc mass-media prin tipul de mesaje.

Printr-o privire de ansamblu, observam ca "in ultimele decenii s-au conturat si elaborat mai multe tipuri de abordari, teorii si probleme referitoare la mass-media. Exista insa doua paradigme generale, care sunt practic prezente in toate cercetarile. Prima poate fi numita media puternica si considera ca mass-media au efecte, in general negative, deosebit de puternice, intervenind activ asupra structurilor si mecanismelor vietii sociale, ele fiind active in raport cu individul sau societatea, iar structurile sociale relativ pasive la influentele media.

A doua paradigma, numita si media slaba considera ca influenta mass-media in societate este relativ mica, ca ele sunt subordonate si nu supraordonate societatii, ca nu determina optiunile si comportamentele indivizilor, ci se orienteaza dupa acestea".Analiza efectelor mass-media reprezinta principala preocupare a cercetatorilor in studiile privind comunicarea de masa. Aceasta deoarece mass-media, actionand asupra intregii societati, poate afecta personalitatea umana in cele trei dimensiuni ale sale: cognitiva, afectiva si comportamentala.

Astfel, rezultatele acestor cautari au fost o serie de teorii care incearca sa descrie, sa explice si sa prezica ce se intampla atunci cand anumite categorii de oameni sunt expuse unor continuturi specifice prin intermediul unui anumit mijloc de comunicare de masa. O trecere succinta in revista a acestora ne arata ca putem deosebi trei mari perioade, fiecare fiind dominata de un anumit tip de teorii.

Nasterea "glontului magic" - propaganda
Primele teorii care au urmarit sa sesizeze si sa explice impactul mediilor capabile sa emita mesaje pentru un public numeros pot parea demodate astazi, insa ele sunt mai mult decat simple curiozitati istorice. Evolutiile conceptiilor viitoare au reprezentat reactii la aceste prime constructii teoretice, de aici derivand importanta cunoasterii lor.

Teoriile din perioada de debut a preocuparilor fata de efectele mass-media s-au conturat in primele decenii ale secolului al XX-lea, epoca de raspandire pe scara din ce in ce mai larga a unor mijloace de comunicare precum: presa scrisa, dar mai ales radioul si cinematograful.

Prima perioada poarta amprenta primului razboi mondial si a perioadei interbelice, se caracterizeaza prin credinta ca puterea mass-media este nelimitata, influentand direct opiniile si comportamentele indivizilor. Publicul este perceput ca o masa de indivizi izolati si anonimi expusi, fara nici o rezistenta, valurilor de propaganda.

Convingerea ca media sunt atotputernice se baza pe un anumit mod de percepere a realitatilor sociale ale acelui timp. Se considera ca procese precum cele de adancire a diviziunii sociale a muncii, conducand la complexificarea societatii, au drept consecinta majora aparitia asa numitei "societati de masa":
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.