Edvard Grieg

7x puncte

categorie: Muzica

nota: 10.00

nivel: Liceu

El este un exponent al farmecului, gratiei, blandetei si continua sa-i incante pe amatorii acestui gen de muzica. A fost un maestru minor, dar unul dintre cei mai fini. Oarecum inruditi cu Grieg pot fi cosiderati doi compozitori nationali spanioli, Isaac Albeniz si Enrique Granados. La fel ca si Grieg, au luat melodiile folclorice si le-au suprapus peste tehnici cosmopolite intr-un idiom cromaticd[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Edvard Grieg

El este un exponent al farmecului, gratiei, blandetei si continua sa-i incante pe amatorii acestui gen de muzica. A fost un maestru minor, dar unul dintre cei mai fini. Oarecum inruditi cu Grieg pot fi cosiderati doi compozitori nationali spanioli, Isaac Albeniz si Enrique Granados. La fel ca si Grieg, au luat melodiile folclorice si le-au suprapus peste tehnici cosmopolite intr-un idiom cromaticdeosebit de condimentat. La fel ca si Grieg, amandoi au compus mai ales forme mici, cu accent pe muzica pentru pian.

De asemenea si muzica lor inclina spre creatia de salon. Spre deosebire de Grieg, fiecare dintre ei a compus cate o splendida piesa pentru pian, care a adaugat de fapt ceva nou la repertoriu - Albeniz cu "Iberia", Granados cu "Goyescas". In secolul al XIX - lea, Spania era una dintre cele mai inapoiate si mai reactionare tari din Europa. Dar tara poseda un corpus de cantece folclorice de o mare vitalitate, iar compozitorii europeni care vizitau Spania se intorceau fascinati de muzica locala, scriind dupa aceea piese intitulate "Jota aragonesa", "Capriciu spaniol" sau "Espana".

Pe tot parcursul secolului, Spania nu a produs nici un fel de muzica serioasa si nici nu exista un loc unde muzicienii spanioli sa se poata pregati (Conservatorul din Madrid nu avea un nivel profesionist). Cand aparea cate un talent major, cum a fost cazul lui Juan Chrisostomo Arriaga (1806 - 1826), acesta trebuia sa plece in strainatate ca sa studieze. (Arriaga a fost un talentat si ar fi devenit probabil un mare compozitor daca nu ar fi murit atat de timpuriu). Cea mai raspandita forma de muzica spaniola era opereta sau zarzuela, iar compozitorii de zerzuela isi petreceau majoritatea timpului copiindu-i pe Rossini si pe Bellini.

Abia pe la mijlocul secolului al XIX - lea au inceput sa se faca eforturi in sensul valorificarii imensei mosteniri a folclorului muzical spaniol. Animatorul acestei miscari a fost Felipe Pendrell (1841 - 1922), compozitor, muzicolog ( a editat lucrarile marelui contrapunctist spaniol din secolul al XVI - lea, Victoria) si un folclorist important, a carui culegere de cantece "Cancionero musical popular espanol" a constituit ani de-a randul pricipalul indrumar in acest domeniu. Pedrell a trait in umbra activitatii si a lucrarilor sale de cecetator: "Niciodata nu mi s-a facut dreptate", i-a spus el lui Manuel de Falla, "nici in Catalonia, nici in restul Spaniei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Muzica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.