Educatie interculturala - introducere si perspective de analiza

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

Educatia interculturala propune o abordare pedagogica a diferentelor culturale, strategie prin care se iau in consideratie specificitatile spirituale (diferente culturale) sau de alt gen (diferenta de sex, diferenta sociala sau economica etc.), evitindu-se, pe cit posibil, riscurile ce decurg din schimburile inegale dintre culturi sau, si mai grav, tendintele de atomizare a culturilor. Abordarea i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Educatie interculturala - introducere si perspective de analiza

Educatia interculturala propune o abordare pedagogica a diferentelor culturale, strategie prin care se iau in consideratie specificitatile spirituale (diferente culturale) sau de alt gen (diferenta de sex, diferenta sociala sau economica etc.), evitindu-se, pe cit posibil, riscurile ce decurg din schimburile inegale dintre culturi sau, si mai grav, tendintele de atomizare a culturilor. Abordarea interculturala nu este o noua stiinta, nici o noua disciplina, ci o noua metodologie ce cauta sa integreze, in interogatia asupra spatiului educational, datele psihologiei, antropologiei, stiintelor socialului, politicii, culturii, istoriei." (Cucos, 2000).

Educatia interculturala se refera la teme ca "acceptare si participare" "invatarea convietuirii - a invata sa traiesti impreuna", evitarea "stereotipiilor si a prejudecatilor" si propune solutii pentru promovarea valorilor democratiei si interculturalitatii /multiculturalitatii. Dezvoltarea abilitatilor de comunicare interculturala presupune invatarea acestora atat in cadrul organizat (educatia formala), cat si in si prin activitati de educatie non-formala si informala. Invatarea este un proces de angajare activa in achizitionarea de noi informatii, formarea de noi deprinderi; intelegerea, transformarea si crearea de noi intelesuri, interpretari ale realitaii pe baza interiorizarii experientelor si in contactul nemijlocit cu tot ce ne inconjoara.

Este vorba de o angajare permanenta a indivizilor in scopul imbogatirii cunostintelor, restructurarii valorilor si atitudinilor, modelarea comportamentelor pe baza stimularii capacitatii de a reflecta si intelege realitatea inconjuratoare. Invatarea nu este un proces care se realizeaza doar in scoala/ universitate (sesiune). Experientele de invatare apar pe parcursul intregii vieti si in contexte sociale diverse (avem aici in vedere perspectiva educatiei permanente - lifelong learning) .

Spre exemplu, este vorba de invatare chiar si atunci cand participam la o discutie de grup pe strada, de exemplu, cand ne confruntam cu experiente sociale si culturale diferite, de exemplu cand vizitam o alta tara, chiar un alt oras, cand intalnim un necunoscut cu care schimbam idei, pareri, impresii. Educatia si instructia. Influentele educative se refera la suportul explicit acordat celor care invata in scopul achizitiei si prelucrarii personale a informatiilor, a interiorizarii valorilor si normelor de baza ale unei societi interculturale (deschise), si formarea unui comportament care sa promoveze valorile democratice.

Prin acest tip de influente se urmareste, crearea unor oportunitati pentru a intelege necesitatea si responsabilitatea de a actiona, de a produce o schimbare, o diferenta si de a contribui la coeziunea sociala (intelegere, parteneriat, toleranta etc). Cea mai importanta dimensiune referitoare la instruire, in acest context, se refera la exersarea atitudinilor si abilitatilor care reprezinta un suport necesar comunicarii interculturale bazate in primul rand pe acceptare a diferentei, reciprocitate si deschidere.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.