Educatia rationala

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.84

nivel: Gimnaziu

Ca prim scop educational, REBE isi propune sa stimuleze elevii sa-si utilizeze cunostintele dobandite in viata de zi cu zi, in fata incercarilor, provocarilor si schimbarilor pe care inevitabil le vor intalni de-a lungul vietii. In 1953, ajungand la concluzia ca teoria psihanalitica nu le este de folos pacientilor in depasirea problemelor cu care se confrunta, Albert Ellis propune terapia ratio[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Educatia rationala

Ca prim scop educational, REBE isi propune sa stimuleze elevii sa-si utilizeze cunostintele dobandite in viata de zi cu zi, in fata incercarilor, provocarilor si schimbarilor pe care inevitabil le vor intalni de-a lungul vietii. In 1953, ajungand la concluzia ca teoria psihanalitica nu le este de folos pacientilor in depasirea problemelor cu care se confrunta, Albert Ellis propune terapia rational-emotiv-comportamentala.

El considera ca terapia psihanalista identifica evenimente aparute de-a lungul vietii care pot declansa disfunctionalitati in dezvoltarea individului, fara insa a identifica motivul principal pentru neadaptarea adecvata si fara a propune solutii pentru o mai buna adaptare. Ellis a ajuns la aceasta concluzie dupa ce a utilizat cele doua terapii in practica privata, subliniind totodata faptul ca pacientii supusi terapiei REBT au rezultate mai satisfacatoare decat ceilalti. In urma celor observate, A. Ellis renunta sa mai practice teoria psihanalitica, axandu-se pe REBT, in anul 1955.

Initial, el elaboreaza o terapie pe care o numeste simplu "rationala" (RT), prin rational, Ellis intelegand ceea ce este logic, adevarat si il ajuta pe individ sa-si atinga obiectivele.
Bazele acestei teorii sunt scrierile lui Epicur si Epictet. Epictet declara ca "oamenii nu sunt deranjati de lucruri in sine, ci de modul in care privesc aceste lucruri". REBT are de asemenea radacini umaniste, avand in vedere faptul ca ajuta la dezvoltarea personalitatii, autocontrolului, a imaginii de sine si a intereselor sociale. Dupa consultarea unor lucrari de semantica, Ellis a ajuns la concluzia ca limbajul influenteaza gandurile, iar emotiile determina modul de structurare a acestora.

Dupa cum am precizat mai sus, scopul terapiei rational-emotive este acela de a-i sprijini pe copii in identificarea convingerilor irationale si apoi in transformarea acestora in convingeri rationale. Sunt considerate rationale cognitiile care ajuta la indeplinirea scopurilor, cele care pot fi verificate in realitate si cele logice. Cognitiile irationale sunt cele care nu indeplinesc aceste conditii. Bernard este de parere ca varsta, temperamentul si actiunile modelatoare ale parintilor influenteaza frecventa cognitiilor irationale la copii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.