Educatia profesionala

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.73

nivel: Liceu

Prin formarea profesionala se intelege" devenirea individului datorata celor mai diverse influente si actiuni care marcheaza personalitatea sub unghiul de incidenta cu activitatea profesionala".Prin educatie profesionala se intelege orice forma de pregatire sau perfectionare in vederea unei activitati profesionale, care cuprinde insusirea cunostintelor teoretice, formarea deprinderilor, priceperil[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Educatia profesionala

Prin formarea profesionala se intelege" devenirea individului datorata celor mai diverse influente si actiuni care marcheaza personalitatea sub unghiul de incidenta cu activitatea profesionala".Prin educatie profesionala se intelege orice forma de pregatire sau perfectionare in vederea unei activitati profesionale, care cuprinde insusirea cunostintelor teoretice, formarea deprinderilor, priceperilor si transmiterea valorilor etnice si de comportament social necesare unei asemenea activitati.

Esenta educatiei profesionale consta in "formarea unui orizont cultural si tehnologic cu privire la o anumita profesiune, concomitent cu dezvoltarea unor capacitati, priceperi si deprinderi necesare exercitarii ei".Educatia profesionala cuprinde atat initierea in profesie, cat si perfectionarea, specializarea si se realizeaza atat in scoala (dupa terminarea scolii generale), cat si in intreprinderi.

Educatia profesionala se fundamenteaza pe toate celelalte dimensiuni(componente, laturi) ale educatiei:
pe cunostintele, priceperile, deprinderile, competentele dobandite in plan intelectual;pe deprinderile, priceperile, competentele in plan moral, actional;pe comportamentele morale si estetice;pe calitatea dezvoltarii si functionarii corpului (pe sanatatea acestuia).

Notiunea de educatie profesionala nu este sinonima nici cu cea de educatie tehnologica si nici cu cea de politehnica. Educatia tehnologica formeaza elevii pentru actiune, pentru a fi apti sa explice cunoasterea stiintifica in actiune. Ea este legata de educatia intelectuala, deoarece tehnologia este o dimensiune a cunoasterii stiintifice, dimensiunea sa praxiologica.Educatia politehnica vizeaza pregatirea profesionala pentru tehnica in calitate de domeniu distinct al activitatii umane.

2.Obiectivele educatiei profesionale
2.1. Formarea orizontului cultural-profesional
Acest aspect cuprinde ansamblul cunostintelor necesare executarii unei profesiuni sau a unui grup de profesiuni. Orizontul profesional se constituie p fondul culturii intelectuale, pe cunostintele, priceperile, deprinderile, competentele dobandite in plan intelectual.

Interdependenta dintre cultura intelectuala si cea profesionala asigura o pregatire de specialitate de profil larg, care asigura omului posibilitatile de adaptare la schimbari si mutatii in stiinta si tehnica, in productie si profesiuni.

Orizontul profesional se constituie ca unitate dintre cunostintele stiintifice si cele tehnologice, tehnologia fiind o dimensiune a cunoasterii stiintifice, dimensiunea sa praxiologica. Aceasta inseamna ca, activitatea de predare-invatare, notiunile,principiile, legile si teoriile stiintifice fundamentale sa fie ordonate din punct de vedere al aplicabilitatii lor. Predarea stiintei in scoala trebuie sa se faca in scopul educarii tehnologice a elevilor.

Pe de o parte, sa se urmareasca intelegerea si insusirea cunostintelor stiintifice de catre elevi, a semnificatiei si legaturilor reciproce dintre ele si pe de alta parte, formarea, in activitati distincte de primele, a capacitatii de a le folosi,de a le explica intr-o realizare.

2.2.Formarea unor priceperi, deprinderi, capacitati si competente in plan actional in vederea desfasurarii unei activitati productive
Acest obiectiv formativ-psihomotor (practic) se realizeaza preponderent in cadrul pregatirii practice, in laboratoare si ateliere didactice corespunzatoare cerintelor comportamentale, in cadrul practicii de specialitate in unitatile de pofil-productie, cercetare, proiectare.

In cadrul pregatirii practice, cunostintele teoretice, capacitatile intelectuale, modelele informational-operationale sunt puse in lucru, elevul se va exersa in activitati tehnologice astfel incat actiunile sale sa nu se integreze functionarii mecanismelor, dispozitivelor, utilajelor in vederea realizarii unor rezultate determinante.


DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.