Educatia pentru sanatate

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.58

nivel: Facultate

In mod normal respiratia omului se constata observand miscarile toracelui, care la adult se fac in ritm de 16-18 pe minut. Dar in unele boli, intoxicatii sau accidente grave respiratia este atat de rara sau de inceata incat nu se mai observa. In aceasta situatie respiratia se va constata cu "semnul oglinzii". O oglinda rece, in contact cu aburii care sunt eliminati pe gura sau nas o data cu expira[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Educatia pentru sanatate

In mod normal respiratia omului se constata observand miscarile toracelui, care la adult se fac in ritm de 16-18 pe minut. Dar in unele boli, intoxicatii sau accidente grave respiratia este atat de rara sau de inceata incat nu se mai observa. In aceasta situatie respiratia se va constata cu "semnul oglinzii". O oglinda rece, in contact cu aburii care sunt eliminati pe gura sau nas o data cu expiratia bolnavului, se abureste. Insa in sezonul calduros cand oglinda este prea calda acest semn nu este concludent.

Atunci se va aseza in fata gurii bolnavului un fir de par. Daca parul se misca, vibreaza, inseamna ca bolnavul respira. Insa metoda poate induce in eroare cand exista curenti puternici de aer.Pupilele sunt orificiile din fata globilor oculari, care regleaza patrunderea luminii spre retina. In intuneric pupilele se micsoreaza, iar la lumina se dilata. Acest reflex pupilar se poate constata acoperind 3-5 secunde ochii cu palma, apoi, dupa descoperirea brusca, se observa la lumina pupilele se dilata.

Daca nici nu se dilata nici nu se micsoreaza este vorba de o afectiune grava a sistemului nervos, de o intoxicatie sau traumatism. In cazul oririi inimii pupilele sunt dilatate mult si nu se mai micsoreaza la intuneric.In situatiile de boala sau de accidente cand functiile vitale ale organismului -respiratia si circulatia- sunt incetinite sau oprite, viata omului este pusa in pericol. De aceea, atunci cand se constata oprirea respiratiei si a batailor inimii se va incerca repunerea in functiune a acestor organe prin tehnicile de reanimare respiratorie si cardiaca.

Exista o perioada de "moarte aparenta" cand victima este inconstienta, nu raspunde la intrebari, pulsul si respiratia nu se mai simt, dar viata inca mai palpita. Daca in acest rastimp se intervine prompt cu mijloace de reanimare, se pot restabili functiile vitale ale organismului, salvand numeroase vieti omenesti, mai ales in caz de accidente, de traumatisme. Reanimarea trebuie facuta foarte rapid, in interval de 5-6 minute de la oprirea respiratiei sau a inimii, deoarece in lipsa alimentarii creierului cu oxigen se instaleaza moartea definitiva.

Masurile de reanimare sunt eficiente numai in cazurile de oprire brusca a respiratiei sau a inimii (sincopa, traumatisme dupa accidente, intoxicatii, inec etc.) si nu in decesele dupa diferite boli cornice. Daca este necesara, reanimarea se face si pe timpul transportului victimei la spital.Ranile (plagile) sunt produse de mai multe cause. Indifferent de cause si de gravitate, plagile trebuie pansate in mod steril, pentru a le feri de infectie caci atat pe piele, pe haine cat si in aer exista numerosi microbe.

Pentru pansarea unei rani sunt necesare urmatoarele materiale: fesi si comprese de tifon sterile, vata sterila, leucoplast, substante dezinfectante. De asemenea este necesare o pensa si un foarfece sterlizate prin fierbere sau la flacara. In lipsa pensei se vor utiliza mainile cu unghiile taiate, spalate bine cu apa si sapun si dezinfectate cu o solutie dezinfectanta. In cazul in care nu avem pansamente sterile, folosim orice textile avute la indemana sterlizate prin fierbere cu apa timp de 20-30 de minute.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.