Educatia noua

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 9.55

nivel: Facultate

Conceptul central al filosofiei sale l-a reprezentat experienta, care constituia interactiunea organismului cu mediul si in cadrul careia sau distins doua elemente de baza: actiunea si cunoasterea. Cea dintai actiona asupra mediului is ducea la modificarea acestuia, iar cealalta reprezenta perceperea acelor conexiuni ale unui obiect care determina aplicabilitatea lui intr-o anume situatie.
[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Educatia noua

Conceptul central al filosofiei sale l-a reprezentat experienta, care constituia interactiunea organismului cu mediul si in cadrul careia sau distins doua elemente de baza: actiunea si cunoasterea. Cea dintai actiona asupra mediului is ducea la modificarea acestuia, iar cealalta reprezenta perceperea acelor conexiuni ale unui obiect care determina aplicabilitatea lui intr-o anume situatie.

Procesul cunoasterii apare atunci cand fiinta umana se afla in situatii problematice si are un caracter net experimental. Pragmatismul a afirmat cu pregnanta natura duala a omului, biologica si sociala, schimbarile si permanenta,relativitatea valorilor, inteligenta critica ca valoare de necontestat pentru conduita umana.

Intemeiata pe acest concept filosofic, teoria educationala progresivista, a insemnat o revolutie coperniciana in domeniul pedagogic, promovand scoala axata pe copil. Conceptul de experienta apare ca un element pregnant si unificator si in cadrul teoriei instruirii a lui Dewey, intre aceasta is educatie existand o relatie organica. Educatia se baza pe procesele experientei, atat in teorie cat is in practica.

Sistemul pedagogic a lui Dewey, nu tinea cont doar de conceptia filosofica, dar si de realitatile economice si culturale ale societatii americane: democratia americana, revolutia industriala, dezvoltarea stiintelor moderne. Procesul educativ comporta doua aspecte: unul psihologic si unul sociologic, iar Dewey l-a considerat drept fundamental pe cel psihologic. In scoala experimentala fondata de catre Dewey la Chicago, procesul de invatamant era axat pe trebuintele copilului.

Elevul invata facand. Scoala nu era pregatirea pentru viata, ci viata insasi. Se contura o metoda generala de instruire, studiind cu atentie activitatile care au dus la succes si pe cele care au dus la esec, cunoscuta ca metoda rezolvarii de probleme. Gandirea, ca o conditie esentiala pentru dobandirea cunostintelor apare doar in situatii problematice ca un efort de depasire a unei dificultati. Folosind metoda rezolvarii de probleme, Dewey a stimulat invatarea prin descoperire.

Aceasta metoda oferea o motivatie interna si conditiile necesare unei activitati in care elevul sa se implice motivat de un interes spontan. Din teoria interesului, a fost dedus de catre Dewey sistemul de instruire bazat pe libertatea elevului de a opta pentru obiectele de studiu.Teoria pedagogica a lui John Dewey a deschis drumul spre un invatamant activ, care a tinut seama de particularitatile individuale ale elevilor, a stimulat creativitatea profesorilor si a dat scolii o orientare practica. Doua scoli au avut o insemnatate deosebita in aplicarea teoriei educationaleprogresiviste: Dalton Plan si Winnetka .

"Experienta a demonstrat ca mersul la scoala este placut, organizarea nu este o sarcina dificila iar invatatul este mai usor cand copiii au sansa de a experimenta activitati fizice care le transforma impulsurile naturale in joc. Uneori este posibil ca jocurile si activitatile constructive sa fie desfasurate doar din aceste motive si in special pentru diminuarea eforturilor impuse de activitatile scolare "obisnuite".

Totusi, nu exista niciun motiv ca acestea sa fie folosite doar ca activitati agreabile de divertisment. Studiile vietii mentale au evidentiat valoarea fundamentala a tendintelor native de a explora, de a manipula instrumente sau materiale, de a construi, de a exprima bucuria, emotiile, etc.

Cand exercitiile concentrate pe exprimarea acestor instincte fac parte din programul scolar obisnuit, copilul este pe deplin implicat, diferenta artificiala intre viata in scoala si viata in afara scolii este redusa, se identifica motive pentru acordarea atentiei unei game vaste de materiale si procese educative prin excelenta, se asigura asocieri care fac posibila aplicarea informatiilor in mediul social.

Pe scurt, motivele pentru care se aloca jocului un spatiu bine definit in programa sunt de natura intelectuala si sociala si nu tin doar de avantaje temporare si divertisment de moment. "- John Dewey, A>>Democratie si educatie A>>, 1916.

J. Dewey are marele merit de a fi sesizat printre primii ritmul accelerat al schimbarilor din lumea contemporana si de a fi propus o metoda de instruire adecvata, care intruneste caracteristicile unei metode de cercetare, stimuleaza motivatia intrinseca si dezvolta capacitatile cognitive, in general, pe cele creative, in special.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.