Educatia moral-civica

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.96

nivel: Facultate

Cazul reprezinta o situatie reala din viata sociala sau cea scolara. El poate fi pozitiv, negativ sau contradictoriu. Cazul condenseaza in sine esentialul, si prin aceasta arunca o raza de lumina asupra a ceea ce este general valabil din lumea fenomenelor (conduitelor) din care a fost extras. Prin intermediul acestei metode elevilor li se ofera prilejul sa analizeze, sa discute si sa comenteze un [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Educatia moral-civica

Cazul reprezinta o situatie reala din viata sociala sau cea scolara. El poate fi pozitiv, negativ sau contradictoriu. Cazul condenseaza in sine esentialul, si prin aceasta arunca o raza de lumina asupra a ceea ce este general valabil din lumea fenomenelor (conduitelor) din care a fost extras. Prin intermediul acestei metode elevilor li se ofera prilejul sa analizeze, sa discute si sa comenteze un caz ce intruchipeaza un comportament moral.

Analiza cazului presupune un schimb reciproc de opinii, confruntari, contraziceri, argumentarea punctelor de vedere etc. De asemenea, analiza si discutarea cazului (a comportamentului altuia) impune raportarea la sine; prin comparatie, pe baza mecanismului acceptare - respingere, se retuseaza si se consolideaza unele elemente ale propriei conduite morale.

In procesul dezbaterii cazului apar de regula contradictii intre ceea ce ofera cazul si experienta morala proprie, intre datele situatiei prezentate spre analiza si capacitatea de a le explica si interpreta, intre opiniile contradictorii exprimate de diferiti participanti la analiza etc. Toate aceste contradictii sensibilizeaza elevul pe plan afectiv, cognitiv si volitiv, contribuind la formarea si intarirea convingerilor morale.In desfasurarea activitatii educative pe baza analizei de caz se pot delimita trei momente succesive: prezentarea cazului, analiza si discutarea lui, adoptarea deciziei (solutiei).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.