Educatia estetica

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.88

nivel: Liceu

Stimularea spiritului copiilor prin intermediul artelor constituie o obligatie. Artele reprezinta o componenta indispensabila a unei pedagogii interactive, care valorizeaza dispozitiile si creativitatea elevilor. Nu numai emisfera stanga se cere a fi antrenata, ci si cea dreapta, care vizeaza afectivitatea, spontaneitatea creaAZtiva. "Exista deci intre ceea ce este artistic si ceea ce este cerebra[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Educatia estetica

Stimularea spiritului copiilor prin intermediul artelor constituie o obligatie. Artele reprezinta o componenta indispensabila a unei pedagogii interactive, care valorizeaza dispozitiile si creativitatea elevilor. Nu numai emisfera stanga se cere a fi antrenata, ci si cea dreapta, care vizeaza afectivitatea, spontaneitatea creaAZtiva. "Exista deci intre ceea ce este artistic si ceea ce este cerebral o complicitate ale carei efecte pot fi considerabile" (Racle, 1983, p. 149).

Valentele emotional-estetice pot fi potentate nu numai prin intermediul disciAZplinelor de profil, ci prin toate activitatile instructiv-educative, fapt ce reclama pregatirea tuturor educatorilor in directia formarii propriei sensibilitati, dar si penAZtru formarea sensibilitatii elevilor, in vederea receptarii semnificatiilor estetice. Instruirea prin stiinte si formarea estetica prin arte sunt activitati complemenAZtare care se stimuleaza reciproc. Nu trebuie sa ne surprinda ca unii teoreticieni vad pana si in simpla cunoastere o "arta" (in sensul accederii spre o coerenta si o armonie intrinseci explicatiei si teoriei stiintifice) ; si arta este o "cunoastere" (in sensul unei cunoasteri care insumeaza o multitudine de aptitudini ale spiritului de a-si organiza propriul continut) (Fivaz, 1989, pp. 151-153).

Desigur ca invaAZtamantul permite si o specializare a anumitor cadre didactice pentru realizarea educatiei estetice (profesorii de muzica, desen, literatura etc.). Cum insa toti eduAZcatorii vin in contact cu elevii in numeroase circumstante, cum toate activitatile decanteaza sau presupun si "momente" estetice, cum cadrele didactice fac o educatie estetica cel putin implicit, indirect (prin felul cum vorbesc, cum se imbraca si cum amenajeaza ambientul clasei), este necesar ca acestia sa fie educati estetic si sa stapaneasca metodica realizarii acestei laturi a formarii.

Intrebare: Ce fel de valente estetice detine disciplina pe care o veti preda? Sa facem aici precizarea ca educatia estetica nu trebuie confundata cu educatia artistica. Din punctul de vedere al continutului, educatia estetica are o sfera mai larga, incluzand frumosul din natura, societate si arta; educatia artistica vizeaza doar frumosul din opera de arta. Din punctul de vedere al finalitatilor, educatia estetica isi propune formarea receptivitatii si creativitatii estetice, pe cand educatia artistica are in vedere dezvoltarea si cultivarea capacitatilor creative in reAZgistrele metodice, specifice fiecarei arte.

Din punctul de vedere al formelor de realizare, educatia estetica se desfasoara, cu preponderenta, sub forma unor activitati teoretico-informative, pe cand educatia artistica se deruleaza mai mult pe un traiect practic-aplicativ. Pana la un anumit punct, educatia artistica este recoAZmandata tuturor elevilor. Dar ea va fi acordata, de catre cadre didactice specia-lizate, doar acelor elevi care au probat o competenta creativa in ramura unei arte, cu alte cuvinte, ea se dovedeste a fi necesara mai mult viitorilor artisti.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.