Educatia

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.89

nivel: Liceu

Educatia este un fenomen social distinctiv rezultat din actiunea unor indivizi asupra altor indivizi in scopul transmiterii culturii prin invatare individuala si colectiva. Educatia este, deci, un raport intre oameni: unii pregatesc pe altii ceea ce implica un proces complex de modelare, influentare si transmitere. Procesul educativ poate exista numai in cadrul unui proces interactiv. In aceasta i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Educatia

Educatia este un fenomen social distinctiv rezultat din actiunea unor indivizi asupra altor indivizi in scopul transmiterii culturii prin invatare individuala si colectiva. Educatia este, deci, un raport intre oameni: unii pregatesc pe altii ceea ce implica un proces complex de modelare, influentare si transmitere. Procesul educativ poate exista numai in cadrul unui proces interactiv. In aceasta interactiune un individ sau un grup de indivizi urmaresc pregatirea altor persoane, iar acestea accepta benevol sau sunt obligate sa primeasca aceasta pregatire.

Educatia nu inseamna numai procesul de transmitere a informatiilor privind cultura la noile generatii ci ea implica un proces mult mai complex de modelarea si formare o noilor caractere in conformitate cu un cod etic si de valori specific comunitatii. Prin procesul educativ se intreprind actiuni directe sau indirecte asupra tuturor categoriilor de varsta, educatia cunoscand forme de manifestare in raport de contextele sociale si nivelurile de organizare din societate.

Fiecare individ se caracterizeaza prin educabilitate - respectiv perseverenta omului in procesul de educare si de dobandire a experientei ca potential uman la nasterea si stadiul de fiinta umana ca realitate, constienta de existenta sa. Sfera educationala cuprinde un complex de influente si actiuni constiente de formare si dezvoltare a fiintei umane. Educatia este un proces specific naturii umane si orice act educativ are o finalitate perceptibila.

Educatia initiala, axata prioritar pe valori concrete - in majoritatea lor nationale si locale - contribuie la unitatea modului de gandire, simtire, exprimare si comportament la formarea sentimentului national, riscand sa degenereze in nationalism, in timp ce educatia superioara, axata prioritar pe valori abstracte - in majoritatea lor universale - contribuie la diversitatea modurilor de gandire, simtire, exprimare si comportament, riscand sa degenereze in cosmopolitism.

Ca proces de formare longitudinala, de selectie succesiva si de repartizare diferentiata, educatia contribuie major la valorizarea potentialului nativ al indivizilor. Prin proiectarea sa pe obiective ferme si prin realizarea sa in colectivitati, educatia pregateste sistematic generatiile in spiritul disciplinei institutionale si al relatiilor interpersonale. Concentrand resurse intelectuale de mare potential, institutiile educationale, mai ales cele universitare, constituie factori importanti de creatie si progres social.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.