Eduard I si celtii. Cucerirea Tarii Galilor. infrangerea din Scotia. Eduard al II-lea

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Regii saxoni sfarsisera prin a adopta in privinta lor metoda pasiva a imparatului Hadrian, aceea a zidului de aparare, si unul din ei construise (prin 790) digul lui Offa, pentru ca, de bine de rau, sa puna stavila munteniAZlor gali. In timpul cuceririi aventurieri normanzi isi creasera niste domenii in vaile Tarii Galilor; ridicasera niste "movile", construisera niste donjoane, si triburile disid[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Eduard I si celtii. Cucerirea Tarii Galilor. infrangerea din Scotia. Eduard al II-lea

Regii saxoni sfarsisera prin a adopta in privinta lor metoda pasiva a imparatului Hadrian, aceea a zidului de aparare, si unul din ei construise (prin 790) digul lui Offa, pentru ca, de bine de rau, sa puna stavila munteniAZlor gali. In timpul cuceririi aventurieri normanzi isi creasera niste domenii in vaile Tarii Galilor; ridicasera niste "movile", construisera niste donjoane, si triburile disidente se refugiasera pe coline.

Ele isi pastrau acolo limba si moravurile. Poezia, muzica si ocupatia straina dadura nastere unui sentiment national in sufletul galilor. In masivul muntos din Snowdon, triburile se unisera sub conducerea unui senior gal, Llywelyn ab Iorwerth, care se intitula printul galilor. Foarte abil, el a stiut sa joace dublul rol de print national si senior feudal englez. Ii susAZtinuse pe baroni pe vremea Marii Carte si-si asiguAZrase astfel sprijinul lor.

Nepotul sau, Llywelyn ab Gruffyd (1246-1282), adoptase aceeasi atitudine pe vremea lui Simon de Montfort, contribuind din plin la victoria de la Lewes. In zadar incercase Eduard - pe vremea cand nu era decat lordul Eduard si coAZmite de Chester - sa impuna galezilor cutumele engleze; ei se revoltasera si-l invinsera.

Tanarul Eduard iesi ruinat din acel razboi, dar facuse cuAZnostinta cu metodele de lupta ale galezilor, cuAZnoscuse valoarea arcasilor lor, inarmati cu arcuri lungi, de o forta si o patrundere mult mai mari decat arcurile obisnuite, si imposibilitatea de a folosi impotriva lor cavaleria feudala, pe care sagetile lor o puneau pe fuga. Atatea lectii de care avea sa-si aminteasca.

II. Tatal sau, Henric al III-lea, ii daduse, o data cu comitatul de Chester, si Irlanda, dar aici orice aventura militara parea zadarnica. Irlanda, odinioara leaganul sfintilor, fusese in parte cucerita de la crestinii celti de catre danezi, dar acestia nu ocuAZpasera decat porturile rasaritene si triburile celtice continuasera, in interiorul tarii, vendetele lor. In perioada in care biserica irlandeza incetase sa aparAZtina bisericii romane, insula se instrainase cu totul de istoria Europei. Ea traise in marginea lumii. Henric al II-lea, pe vremea cand incerca sa obtina, dupa uciderea lui Becket, iertarea papei, il trimisese in Irlanda pe Richard de Clare, comite de Pembroke, supranumit Strongbow.

Dar normanzii nu se putusera stabili acolo, ca si in Tara Galilor de altfel, decat la adapostul castelelor lor. In jurul orasului Dublin se intindea o mica zona engleza care se numea Pale [1]. Dincolo de ea englezii nu aveau nici o influ-enta si baronii normanzi care posedau castele in afara zonei, dupa cateva generatii, au adoptat limba si moAZravurile irlandezilor.

Acesti baroni, care se bucurau acolo de drepturi suverane, nu mai vedeau cu ochi buni - ca si triburile indigene - sosirea armatei engleze. In drept ei recunosteau suzeranitatea regeAZlui Angliei; in fapt mentineau un regim de anarhie feudala. "Anglia se dovedise prea slaba pentru a cuceri si guverna Irlanda, dar destul de puternica pentru a o impiedica sa invete a se guverna singura".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.