Eduard I si celtii - William Wallace

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.00

nivel: Liceu

In 1305 Eduard se crezu stapanul intregii tari, in 1306 Robert Bruce rascula din nou Scotia si fu incoronat la Scone. Regele Angliei era batran, infirm, dar jura, intr-un straniu juramant mistic, "inaintea Domnului si a Lebedelor", sa zdrobeasca revolta scotienilor. Aceasta ultima campanie din Scotia ii puse capat vietii. Pe patul de moarte, isi lua ramas bun de la fiii sai. Le ceru ca 100 de cava[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Eduard I si celtii - William Wallace

In 1305 Eduard se crezu stapanul intregii tari, in 1306 Robert Bruce rascula din nou Scotia si fu incoronat la Scone. Regele Angliei era batran, infirm, dar jura, intr-un straniu juramant mistic, "inaintea Domnului si a Lebedelor", sa zdrobeasca revolta scotienilor. Aceasta ultima campanie din Scotia ii puse capat vietii. Pe patul de moarte, isi lua ramas bun de la fiii sai. Le ceru ca 100 de cavaleri sa-i duca inima in Tara Sfanta, sa nu-i fie inmormantat trupul inainte de infrangerea scotienilor si oasele sale sa-i fie purtate in fruntea bataliei, astfel ca, mort fiind, sa-si conduca armatele la victorie, ca si in viata.

El insusi compuse inscriptia pe care dorea s-o vada gravata pe mormantul sau: Eduardus Primus Scotorum Malleus hic est. Pactum serva. (Aici zace Eduard intaiul, sfaramitorul scotienilor. Pastreaza-ti legamantul.)William Wallace:Este unul dintre cei mai importanti eroi ai scotienilor, simbol al luptei lor pentru libertate. Pentru ca a omorat un nobil englez regele Angliei a pus un pret pe capul sau, transformandu-l astfel intr-un proscris.

In plus, Wallace a refuzat sa accepte tratatul semnat in 1297 de nobilii scotieni cu Anglia, prin care acestia se supuneau de bunavoie, primind in schimb pamanturi. In fruntea unei armate de patrioti stranse de el a reusit sa captureze un numar de fortarete si sa infranga armatele trimise de englezi sa restabileasca ordinea. Insa, datorita tradarii unor nobili scotieni, regele Edward al Angliei ce a invadat Scotia in 1298, reuseste sa-l infranga pe Wallace si sa-l captureze ceva mai tarziu, aplicandu-i pedeapsa capitala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.