Edemul cerebral acut

1x punct

categorie: Medicina

nota: 9.72

nivel: Liceu

In ambele situatii efectul este acumularea de lichid in spatiile pericelulare si perivasculare care duce la cresterea volumului creierului. Edemul cerebral propriu-zis trebuie diferentiat de "falsul edem", adica cresterea neparenchimatoasa de volum pe seama turgescentei hemodinamice si a distensiei ventriculare. Se descriu trei tipuri de edem cerebral:citotoxic, vasogenic si interstitial. Edemul c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Edemul cerebral acut

In ambele situatii efectul este acumularea de lichid in spatiile pericelulare si perivasculare care duce la cresterea volumului creierului. Edemul cerebral propriu-zis trebuie diferentiat de "falsul edem", adica cresterea neparenchimatoasa de volum pe seama turgescentei hemodinamice si a distensiei ventriculare. Se descriu trei tipuri de edem cerebral:citotoxic, vasogenic si interstitial. Edemul citotoxic se manifesta prin acumulare intracelulara a lichidului si se observa in substanta alba si in cea cenusie; bariera hematoencefalica nu este alterata.

Edemul cerebral vasogenic apare predominant in substanta alba, se caracterizeaza prin acumularea lichidului in spatiile extracelulare si se insoteste de alterarea barierei hematoencefalice; acest tip de edem a fost produs experimental prin agentii chimici, termici sau mecanici; acesta se intalneste in jurul tumorilor cerebrale (glioblastom, metastaze), in inflamatii (meningoencefalite, abcese cerebrale) si in traumatismele cranio-encefalice. Edemul interstitial se manifesta prin patrunderea fortata a LCR in tesutul cerebral periventicular. Edemul cerebral poate fi localizat sau difuz, uni-sau bilateral.

Sediul cortical al leziunilor s-ar explica prin faptul ca stratul muscular este mai subtire in arterele substantei cenusii (cortex) decat in cele din substanta alba. Edemul cerebral intereseaza substanta cenusie pana la limita fibrelor arcuate. Deseori se pot observa si multiple hemoragii petesiale. Microscopic modificarea principala este necroza fibrinoida a peretilor arteriolelor si uneori a arterelor mici. Vasele interesate si pierd structura normala, au pereti ingrosati, lumenul arterelor si al capilarelor este obstruat cu trombi de fibrina, extravascular, de asemenea, exista depozite fibroase.

Etiologic edemul cerebral apare ca o reactie nespecifica in cadrul accidentelor cerebro-vasculare, in procesele expansive intracraniene, in traumatismele cranio-encefalice, in hipertensiunea arteriala maligna, in procesele inflamatorii de tip meningoencefalic, in unele encefalopatii, toxice, alergice, insolatie. Simptomatologia clinica poate fi explicata prin mecanismul de ruptura a barierei hematoencefalice, in cadrul edemului hipertensiv.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.