Edeea de limbaj poetic - wordsworth, coleridge, frege

3x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Facultate

Aceasta tema se dezvolta din convingerea ca limbajul poeziei este, in unele aspecte esentiale, diferit de alte utilizari ale limbii. Prin urmare, definitia limbajului^ poetic si a proprietatilor lui are nevoie de un cadru contrastiv. in mod traditional, acest cadru a fost stabilit prin punerea in opozitie a limbajului poetic cu cel al "prozei comune". Deoarece aceeasi opozitie a fost valabila pent[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Edeea de limbaj poetic - wordsworth, coleridge, frege

Aceasta tema se dezvolta din convingerea ca limbajul poeziei este, in unele aspecte esentiale, diferit de alte utilizari ale limbii. Prin urmare, definitia limbajului^ poetic si a proprietatilor lui are nevoie de un cadru contrastiv. in mod traditional, acest cadru a fost stabilit prin punerea in opozitie a limbajului poetic cu cel al "prozei comune". Deoarece aceeasi opozitie a fost valabila pentru limbajul oratoric, o conceptie retorica a limbajului poetic a domiAZnat poetica timp de mai multe secole.

Acesta din urma era caracAZterizat prin tropi si figuri reperabile, bine definite si enumerabile, prin prezenta mai mult sau mai putin frecventa a "ornamentelor verbale" sau a Jocurilor frumoase" (Posner 1982, 164). in ciuda diferentierii facute de Aristotel intre limbajul poetic si stilul (sau stilurile) oratorice (Rhet 3, I, 1404a; 3, 12, 1413b), Retorica sa a jpst pana la urma cea care a definit proprietatile si criteriile limbajului poetic (vezi Solmsen 1954, xiii; Wimsatt si Brooks *966, 58; Morpurgo-Tagliabue 1967, 358; Barthes 1970, 179; Dupont-Roc si Lallot 1980, 194). Conceptia retorica a limbajului Petic era atat de fortificata incat ar fi putut fi contestata cu adevarat numai daca retorica ar fi cedat pozitia sa dominanta, ceea

Poetica occidentala
ce s-a intamplat abia catre sfarsitul secolului al XVIII-lea Todorov 1977, 85).' Faptul istoric ca in secolul al XlX-lea vua. ceptiile despre limbajul poetic au aparut ca o respingere explic^ sau implicita a retoricii explica presupozitiile lor teoretice.Prima conceptie a limbajului poetic nascuta din cenusa retoij. cii a aparut in perioada iluminismului Cea dintai conceptie postrt torica este pur negativa, limbajul poetic isi pierde statutul de "culme a elocventei" si devine "diafan". "Poezia nu mai este arte in interiorul limbajului, ci limbaj care transcende arta cu scopul fa a se reapropia de natura" (Wellbery 1984, 7l-72).

Aceasta coa-ceptie, care reflecta punctul de vedere al momentului asupra lin. bajului, considerata drept un mediu "transparent" ce furnizeaza ui acces nemediat spre lume, nu a permis ca limbajul poetic sa poata fi izolat in calitate de entitate teoretica. O teorie a limbajului poetic a putut fi initiata doar atunci cand limbajul in general a avut o relativa independenta fata de limbajul denotativ. Romanticii au intuit aceasta independenta, de aceea nu este surprinzator ca teoria moderna a limbajului poetic isi are originea in poetica romantica.

1. Conceptia estetica Wordsworth-Coleridge
Prezentarea pe care o facem aici conceptiilor romantice ale limbajului poetic porneste de la deosebit de sugestiva divergenta dintre Wordsworth si Coleridge.2 Pozitiile celor doi prieteni si, totodata adversari, au fost de multe ori discutate, dar controversa merita sa fie examinata din nou, deoarece inca nu a fost cercetata ca un eveniment in istoria poeticii.

Luat aparte, incidentul Wordsworth-Coleridge apare ca o neintelegere de natura ideologica referitoare la subiectele de actualitate ale poeziei contemporane; insa dintr-o perspectiva teoretica mai larga, pozitiile celor doi se dovedesc a fi abordari complementare ale temei limbajului poetic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.