Ecumenismul religios

1x punct

categorie: Religie

nota: 9.00

nivel: Facultate

Sa nu ne amagim. Exista un dialog al minciunii, atunci cand cei care dialogheaza se inseala, cu stiinta sau fara stiinta, unii pe altii. Un astfel de dialog e propriu tatalui minciunii, diavolul, caci mincinos este si parintele minciunii (Ioan 8, 44).

Propriu este si pentru toti impreuna-lucratorii lui cei de buna voie sau fara de voie, atunci cand ei voiesc sa faptuiasca binele lor[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ecumenismul religios

Sa nu ne amagim. Exista un dialog al minciunii, atunci cand cei care dialogheaza se inseala, cu stiinta sau fara stiinta, unii pe altii. Un astfel de dialog e propriu tatalui minciunii, diavolul, caci mincinos este si parintele minciunii (Ioan 8, 44).

Propriu este si pentru toti impreuna-lucratorii lui cei de buna voie sau fara de voie, atunci cand ei voiesc sa faptuiasca binele lor cu ajutorul raului, sa ajunga la adevarul lor cu ajutorul minciunii.
Nu exista “dialog al dragostei" fara dialogul adevarului. Altminteri, un astfel de dialog e nefiresc si mincinos. De aceea si porunca purtatorului de Hristos Apostol cere: Dragostea sa fie nefatarnica (Rom. 12, 9).

Dezbinarea si despartirea umanista eretica intre dragoste si adevar este ea insasi o dovada a lipsei credintei Dumnezeu-omenesti si a pierderii cumpenei si gandirii sanatoase duhovnicesti, Dumnezeu-omenesti.

In orice caz, aceasta nu a fost niciodata si nu este calea Sfintilor Parinti.Ortodocsii, cu totul inradacinati si intemeiati impreuna cu toti sfintii in adevar si dragoste, au vestit si vestesc, din vremurile Apostolilor pana astazi, aceasta dragoste mantuitoare Dumnezeu-omeneasca fata de lume si fata de toate zidirile lui Dumnezeu. Minimalismul moral si pacifismul hominist gaunos al ecumenismului contemporan nu fac decat un singur lucru: vadesc uscatele lor radacini umaniste, filosofia lor bolnava si etica lor neputincioasa, cea dupa predania oamenilor (Coloseni 2, 8).

Si mai mult, vadesc criza credintei lor hoministe in adevar si nesimtirea lor dochetista fata de istoria Bisericii, fata de comunitatea ei apostolica si soborniceasca, Dumnezeu-omeneasca, in adevar si in dar. Iar cugetarea indumnezeita si gandirea sanatoasa apostolica si patristica binevesteste prin gura Sf. Maxim Marturisitorul adevarul credintei Dumnezeu-omenesti: “Credinta e temelia nadejdii si a dragostei... Caci credinta face neindoielnic insusi adevarul”.

Nu exista nici o indoiala ca masura parinteasca, mostenita de la Apostoli, a dragostei fata de oameni si a legaturilor cu ereticii are in intregime un caracter Dumnezeu-omenesc.

Lucrul acesta il arata de Dumnezeu insuflatele cuvinte ale aceluiasi sfant: “Eu nu doresc ca ereticii sa patimeasca, nici nu ma bucur de raul lor - fereasca Dumnezeu! - ci mai degraba ma bucur si impreuna ma veselesc de intoarcerea lor; caci ce e mai placut celor credinciosi, decat sa vada adunati impreuna pe copiii cei rataciti ai lui Dumnezeu?

Nu scriu nici indemnandu-va sa puneti asprimea inaintea iubirii de oameni - nu as putea sa fiu atat de salbatic - ci rugandu-va sa faceti si sa lucrati cele bune pentru toti oamenii cu luare aminte, si cu cercare multa, si facandu-va tuturor toate dupa cum are nevoie fiecare de voi.

Numai un lucru il voiesc de la voi: Va rog sa fiti aspri si neindurati fata de orice ar putea sa ajute la dainuirea credintei lor nebunesti, caci socotesc ura fata de oameni si despartire de dumnezeiasca dragoste ajutorul dat ratacirii ereticesti spre mai mare pierzanie a celor ce se tin de aceasta ratacire".

Nazuinta unitatii Bisericii, mult dorita de toata crestinatatea, nu poate fi decat binevenita si binecuvantata de Dumnezeu.
Dar pentru ca aceasta unitate a crestinilor, intr-una sfanta, soborniceasca si apostoleasca Biserica, sa corespunda unui scop sfant si sa se infaptuiasca dupa voia lui Dumnezeu, ar trebui ca acele Biserici instrainate si acele comunitati crestine eterodoxe, care ar voi sincer sa ajunga la aceasta realizare, sa adere la dreapta credinta cu o intreaga participare si cu o deplina recunoastere a Adevarului.

Biserica Ortodoxa are menirea sacra, cu vreme si fara vreme, sa faca sa fie cunoscut Adevarul dreptei credinte. Dar de dragul unirii Bisericilor nu trebuie ca Biserica Ortodoxa sa ajunga la compromisuri ce i-ar aduce vatamare de credinta.

In aceasta viziune, Biserica-mama intelege sa primeasca pe toti fratii crestini care s-au indepartat de Biserica Ortodoxa, ca si pe toti necrestinii care ar voi sa se mantuiasca si sa primeasca dreapta credinta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.