Ecuatiile transformatorului electric

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 8.05

nivel: Facultate

Capetele infasurarilor (primare si secundare) se leaga intre ele in conexiune stea sau triunghi. Ansamblul transformatoarelor formeaza un grup transformatoric trifazat prezentat in figura 1.15, a.
Infasurarile primare si secundare ale celor trei transformatoare monofazate se pot concentra pe coloanele aferente fazelor si circuitele magnetice pot fi alaturate astfel incat coloanelede intoarc[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ecuatiile transformatorului electric

Capetele infasurarilor (primare si secundare) se leaga intre ele in conexiune stea sau triunghi. Ansamblul transformatoarelor formeaza un grup transformatoric trifazat prezentat in figura 1.15, a.
Infasurarile primare si secundare ale celor trei transformatoare monofazate se pot concentra pe coloanele aferente fazelor si circuitele magnetice pot fi alaturate astfel incat coloanelede intoarcere sa fie comune (fig. 1.16, a), rezultand astfel transformatorul trifazat cu circuite magnetice spatiale.

Daca tensiunile de alimentare ale infasurarilor primare formeaza un sistem trifazat simetric atunci si fluxurile prin coloane formeaza un sistem trifazat simetric. Ca urmare, fluxul rezultant din coloana comuna, suma a fluxurilor fazelor, este nul si dispare necesitatea acesteia (fig.1.16,b).
Acest transformator are o simetrie perfecta, dar are si dezavantaje majore (dimensiuni de gabarit mari, tehnologie de fabricatie complicata, greutate marita, etc), motiv pentru care nu se foloseste in practica.

De obicei se prefera miezul trifazat cu circuite magnetice coplanare din figura 1.15, b (fig. 1.16, c) in care sunt suprimate doua juguri si axele celor trei coloane sunt aduse in acelasi plan. Acest miez nu mai are avantajul simetriei magnetice complete pe toate fazele.
Transformatoarele trifazate din figurile 1.16, a si b sunt transformatoare cu circuite magnetice libere (fara cuplaj magnetic intre coloane) sau cu fluxuri libere, iar cele din figura 1.16, c sunt transformatoare cu cuplaj magnetic intre coloane sau cu fluxuri fortate.

Marimile nominale. Prin proiectare transformatoarele se dimensioneaza sa functioneze intr-un anumit regim de baza numit regim nominal. Marimile ce caracterizeaza functionarea transformatorului in regim
nominal, sunt: tensiunea nominala primara si secundara, puterea nominala, curentii nominali, frecventa nominala pierderi nominale etc. Definitiile marimilor nominale sunt date in STAS.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.