Ecotoxicologie

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Putem citi in articolul 130 r(2), paragraful 2 al Tratatului, ca politica Comunitatii in domeniul mediului vizeaza un nivel inalt de protectie, ca aceasta politica se bazeaza pe principiul precautiunii, pe principiul cel care polueaza plateste, si pe corectarea, cu prioritate la sursa, a daunelor aduse mediului. Acest Articol stipuleaza, in plus, ca exigentele in materie de protectie a mediului tr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ecotoxicologie

Putem citi in articolul 130 r(2), paragraful 2 al Tratatului, ca politica Comunitatii in domeniul mediului vizeaza un nivel inalt de protectie, ca aceasta politica se bazeaza pe principiul precautiunii, pe principiul cel care polueaza plateste, si pe corectarea, cu prioritate la sursa, a daunelor aduse mediului. Acest Articol stipuleaza, in plus, ca exigentele in materie de protectie a mediului trebuie sa fie integrate in definirea si implementarea altor politici ale Comunitatii.

Aceste obiective sunt dezvoltate in cel de-al Cincilea program comunitar de politica si de actiune referitoare la mediu si la o dezvoltarea durabila care sa respecte mediul ("Catre o dezvoltare care poate fi sustinuta"), adoptat de catre Consiliu la 1 februarie 1993 si in care sunt formulate strategia si actiunile Comunitatii in domeniul mediului pana la sfarsitul secolului si mai departe. Principiile directoare ale acestui program de actiune sunt "impartirea responsabilitatilor", adica o participare cat mai larga, participarea activa si "integrarea" in toate politicile a tuturor participantilor economici si sociali, inclusiv a administratiilor locale, regionale si nationale.

Aceasta abordare integrata, care propune o cale de dezvoltare sociala si economica durabila, nu este vitala numai pentru mediu, dar si pentru succesul pe termen lung al Pietei Interne. Ori, acest succes este legat de caracterul durabil al politicilor din industrie, energie, transporturi, agricultura si turism, sectoare a caror existenta, la randul ei, depinde de mediu.

Aceste consideratii sunt cu atat mai pertinente cu cat se are in vedere deschiderea pietei europene catre tarile din Europa centrala si de est. Dat fiind caracterul transeuropean si fara frontiere al problemelor de mediu, trebuie neaparat ca aceste probleme sa fie studiate in etapa de preaderare, adica inca de la inceputul procesului de integrare economica si comerciala a tarilor asociate din Europa Centrala si de Est. Acest lucru este clar exprimat in Acordurile Europene in care, in legatura cu "cooperarea economica", se spune ca "politicile si alte masuri trebuie sa fie ghidate de principiul dezvoltarii durabile. Aceste politici trebuie sa cuprinda problemele de mediu inca din stadiul de elaborare" (Titlul VI, Articolul 1).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.