Ecosisteme terestre

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.56

nivel: Liceu

4.Protectia terenurilor si a solurilor
Este o functie deosebit de importanta īn regiunile cu relief framāntat si īn regiunile cu soluri nisipoase. De altfel, aici padurea joaca un rol hotarātor si īn īnsusi procesul de solificare, asigurānd stabilitatea mecanica, bioacumularea, retinerea apei īn profilul de sol.

Actiunea moderatoare asupra scurgerilor superficiale reduce er[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ecosisteme terestre

4.Protectia terenurilor si a solurilor
Este o functie deosebit de importanta īn regiunile cu relief framāntat si īn regiunile cu soluri nisipoase. De altfel, aici padurea joaca un rol hotarātor si īn īnsusi procesul de solificare, asigurānd stabilitatea mecanica, bioacumularea, retinerea apei īn profilul de sol.

Actiunea moderatoare asupra scurgerilor superficiale reduce eroziunea solului, contribuind, īn acelasi timp, la reducerea volumul de sedimente, respectiv la evitarea colmatarii albiilor sau lacurilor de acumulare. Prevenirea colmatarii albiilor si bazinelor lacustre Padurea participa activ si la conservarea formelor de relief prin diminuarea eroziunii de suprafata si de adāncime, evitarea alunecarilor de teren, fixarea solurilor nisipoase si asanarea terenurilor cu umiditate īn exces.

Defrisare eroziune, procese torentiale, alunecari de teren.Absenta padurii releva importanta acestui efect moderator asupra agentilor fizici de modelare actuala a reliefului. Defrisarea padurilor de pe coastele repezi din zonele colinare, pentru īnfiintarea de islazuri comunale (Legea din 1920) a condus la suprafete īntinse degradate prin eroziune si procese torentiale īn Vrancea, Subcarpatii Sudici, Valea Ariesului, Valea Lotrului, Podisul Central Moldovenesc etc.

Protectia atmosferei si functiile climatice
Reprezinta un alt aspect al rolului jucat de padure īn mentinerea echilibrului ecologic. Padurea reuneste pe o suprafata relativ restrānsa un volum important de biomasa vegetala (arbori, arbusti, plante erbacee) angajate īn procesul fotosintezei. Astfel, ea asigura consumul de dioxid de carbon rezultat din „metabolismul” propriu, dar si din ecosistemele īnvecinate sau, mai nou, datorat poluarii, eliberānd, īn acelasi timp, oxigenul necesar la aceeasi scara.

Aceasta functie justifica denumirea de „plamān verde”, ecosistemele forestiere, mai cu seama cele tropicale, fiind unele din cele mai importante producatoare de oxigen la nivel planetar. Efectul „purificator” se manifesta pentru un spectru mai larg al poluantilor atmosferici – pulberi sedimentabile, dioxid de sulf, elemente radioactive – retinuti mecanic sau absorbiti de frunzis.

Desi, īn acest sens, rolul padurii este semnificativ, nu trebuie uitat faptul ca aceiasi poluanti pot distruge padurea, toleranta speciilor vegetale fiind limitata. Se semnaleaza, de asemenea, o diminuare a īncarcaturii microbiene, datorata prezentei fitoncidelor, cu pāna la 90% fata de atmosfera urbana. Aerul padurii este, īn schimb, mai bogat īn ioni negativi, favorabili sanatatii.

Efectul purificator al vegetatiei forestiere
Un hectar de padure produce anual aproximativ 30 de tone oxigen, din care aceasta consuma circa 13 tone īn procesul de respiratie al arborilor sai. Vegetatia arborescenta a padurii pe suprafata de un hectar consuma, īn procesul de fotosinteza, circa 16 tone de dioxid de carbon.

Un curent de aer poluat cu dioxid de sulf īn concentratie de 0.1 mg/m3 poate fi complet depoluat prin traversarea sa lenta peste un hectar de padure. Prin reducerea, pe cale mecanica, a vitezei vāntului, un hectar de padure poate retine o cantitate de 60-70 t/an de praf, ceea ce reprezinta de 6-7 ori mai mult fata de cantitatea retinuta de vegetatia ierboasa. Prin emanarea fitoncidelor volatile, īn cantitate de 5-30 kg/ha, padurea realizeaza o epurare microbiana foarte eficienta, evidenta īn special īn padurea de conifere.

De exemplu, īn timp ce pe bulevardele din Paris s-au īnregistrat 570 mii bacterii/m3, iar īn unele magazine chiar 4-8 milioane bacterii/m3, īn padurea Fontainbleu din apropiere, īncarcatura microbiana era de numai 50-55 bacterii/m.Īntrucāt modifica semnificativ suprafata activa, ca factor genetic al climei, prezenta ecosistemului de padure induce un topoclimat specific. Acesta este determinat de influenta exercitata asupra radiatiei solare, circulatiei maselor de aer si proceselor de evaporare.

Topoclima padurii se diferentiaza prin moderarea extremelor de temperatura, intensitate scazuta a radiatiei solare, cresterea umezelii relative a aerului, cresterea frecventei calmului atmosferic si viteze mai mici ale vāntului, repartizarea mai uniforma a precipitatiilor si cresterea cantitatii acestora.

Protectia fondului genetic
Decurge din īnsasi existenta padurii, ecosistem īn stare de climax, īn care numeroase populatii traiesc īntr-o stabilitate relativa, asigurata de mecanismul complex de autoreglare a ecosistemului forestier. Diversitatea biologica cea mai ridicata se īnregistreaza īn padure, culminānd cu padurile tropicale. De aici decurge si rolul padurii pentru cercetarea stiintifica, pentru identificarea posibilitatilor de protectie ale unor specii aflate pe cale de disparitie, pentru cunoasterea legitatilor care coordoneaza procesele din natura.

Functia de recreare
Ocupa, īn rāndul functiilor padurii, un loc aparte prin influenta directa asupra activitatii si sanatatii umane. Īn acest context, unii autori (Muja, 1994) considera acest rol o functie sociala. Prin influenta exercitata asupra climatului si calitatii aerului padurea permite realizarea unui cadru ambiental optim pentru sanatatea umana.

Adaugānd la aceasta efectul asupra psihicului uman, padurea devine un refugiu pentru citadinul modern care, desi depinde īn mare masura de o serie de facilitati ale vietii urbane, ramāne, ca orice fiinta vie, legat intim de natura. Din acest punct de vedere, tinānd cont de tendinta de concentrare a populatiei īn centre urbane care caracterizeaza contemporaneitatea, rolul padurii devine esential nu numai pentru mentinerea echilibrului ecologic, dar si a celui interior al fiecarei fiinte umane si, īn final, a īntregii societati.

Functiile de protectie sunt importante īn actualul context economico-social īn care exploatarea intensiva a condus la manifestarea consecintelor deosebit de grave ale diminuarii suprafetelor acoperite de padure. Din perspectiva istorica īnsa, padurea apare mai degraba ca un important furnizor de materii prime si alimente (material lemnos, fructe, vānat etc.). De asemenea, la acest orizont de timp, protectia poate fi īnteleasa si īn sensul īngreunarii atacurilor cotropitorilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.