Ecosisteme

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.63

nivel: Liceu

Ecosistemul fiind o structura functionala, functionalitatea lui rezulta din relatiile dintre speciile care il compun, cat si din interactiunile acestora cu factorii abiotici. Scopul ecosistemului este de a antrena energia solara si substantele nutritive in circuitul biologic, pentru a fi transformate in substantele organice ce alcatuiesc indivizii populatiilor din biocenoza. Astfel, ecosistemul es[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ecosisteme

Ecosistemul fiind o structura functionala, functionalitatea lui rezulta din relatiile dintre speciile care il compun, cat si din interactiunile acestora cu factorii abiotici. Scopul ecosistemului este de a antrena energia solara si substantele nutritive in circuitul biologic, pentru a fi transformate in substantele organice ce alcatuiesc indivizii populatiilor din biocenoza. Astfel, ecosistemul este o unitate productiva de substanta organica ce se materializeaza in organismele ce populeaza biotopul respectiv.

Pajistile de stepa sunt ecosisteme terestre.Ele sunt raspandite in unele zone de campie si podisuri joase (de exemplu, partea centrala si sud-estica a Dobrogei si stepa Baraganului). Sunt in general lipsite de paduri (rarele palcuri de paduri sunt alcatuite din specii iubitoare de caldura si rezistente la seceta). Stepele sunt zone cu soluri diverse , de la cernoziom castaniu la cele de saraturi marine, continentale, nisipuri etc. Dar indiferent de localizare, stepa se caracterizeaza prin nivelul apei freatice (care se afla la adancime mare) si prin clima austera (cu veri fierbinti si secetoase, iar iernile reci si cu precipitatii reduse).

Temperatura medie anuala este de 10-11C, iar temperatura maxima este de 25-30 C. Precipitatiile in pajistile de stepa sunt foarte reduse(500mm anual), inregistrandu-se perioade lungi de seceta.
Vegetatia este reprezentata in principal de plante ierboase si putini arbusti printre care: porumbalul, migdalul pitic, lemnul bobului,paducelul. Coastele uscate sunt populate predominant cu graminee xerofile: negara, colilia, barboasa. Pe locurile plane apar asociatii de Poabulbusa, Festuca vallesiaca.

Primavara stepa infloreste, acoperindu-se de flori multicolore, din
care stanjeneii de stepa cu florile lor violete si galbene sunt nelipsiti. In stepele din Moldova si cele din partea de est a Campii Romane apar dominant alt tip de stanjenel (Iris sintenisii). In luna iunie are loc o explozie florala de ciulini si intr-o diversitate impresionanta, abunda lumanarica, jalesul de stepa, lanarita, precum si pelinul de stepa.

In fauna de stepa insectele sunt bine reprezentate, dintre ele caracteristice fiind numeroase specii de orthoptere-lacustele, cosasii, greierii grasi si calugarita. Dintre coleoptere, abunda scarabeii, cei care isi depun ouale in sfere mici de balegar pe care cu picioarele din spate le adapostesc in locuri sigure si bine adapostite.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.