Economii comparate

5x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Referat despre Economii comparate
Tarile dezvoltate cu economie de piata domina economia mondiala.Ele au ponderea caea mai mare in produsul mondial,in exporturi si in investitiile externe de capital.In acelasi timp populatia lor este mai mica decat a tarilor in curs de dezvoltare.

Din cauza “Razboiului Rece” tarile dezvoltate coopereaza pe foarte multe planuri:eco[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Economii comparate

Referat despre Economii comparate
Tarile dezvoltate cu economie de piata domina economia mondiala.Ele au ponderea caea mai mare in produsul mondial,in exporturi si in investitiile externe de capital.In acelasi timp populatia lor este mai mica decat a tarilor in curs de dezvoltare.

Din cauza “Razboiului Rece” tarile dezvoltate coopereaza pe foarte multe planuri:economic,stiintific,cultural,ecologic etc.

Cea mai dezvoltata tara din grupul marilor tari industrializate este S.U.A.
In 2000,S.U.A. avea un P.I.B de aproape 9400 miliarde de dolari-cel mai mare din lume.Dat fiind potentialul sau economic si militar urias S.U.A reprezinta o super putere mondiala.

Dezvoltarea sa a purtat amprenta unor conditii istorice favorabile:
-faptul ca nu au cunoscut feudalismul,trecand direct la capitalism,a reprezentat pentru nord americani un avantaj de prim ordin.Acest lucru a permis ca,de la inceput,societatea americana sa se dezvolte ca o societate civila deschisa ceea ce a reprezentat principalul izvor de forta al S.U.A.

-tema de baza a “Declaratiei de independenta”este cea a”a drepturilor inalienabile daruite de Creator tuturor oamenilor”.Dintre toate contractele sociale pe care lumea le-a cunoscut,cel american,adica Codul Constitutional a avut cel mai mare succes.

-intr-un timp relativ scurt a fost creata o piata uriasa,care a stimulat puternic cresterea economica.Standardizarea si productia de serie mare au aparut timpuriu,acest lucru fiind impus de structura pietei americane.

Atrasi de ideea de a da o dimensiune cat mai mare tarii lor,americanii nu au ezitat sa recurga la metodele pietei libere,cumparand cu plata “cash” cateva dintre statele care compun confederatia:
-Louisiana de la Napoleon in 1804
-Oregon de la Anglia in 1846
-California de la Mexic in 1848
-Alaska de la Rusia in 1867

America a reusit astfel,sa-si adune energiile si sa realizeze o intrare nu numai spectaculoasa dar si hotaratoare pe scena istorie.Statele Unite se abate de la legea istoriei conform careia marile puteri dupa ce cunosc o perioda de glorie intra in declin si chiar dispar. Contrar acestei teorii S.U.A. ramane si-n secolul XXI in fruntea lumii.

Sistemul si modul de viata american exercita o mare influenta asupra tuturor noilor generatii din intreaga lume. A doua putere economica a lumii este Japonia.

Modelul economic japonez este diferit de cel american:
-Daca S.U.A. au sarit peste etapa feudala de dezvolare,nu acelasi lucru se poate spune despre Japonia.In prezent atat economia cat si viata sociala sunt inca puternic marcate de vechile traditii.Fiind saraca in resurse naturale Japonia a mizat pe resurse umane,pe disciplina populatiei.

-modelul japonez se caracterizeaza prin rolul important de stat.Dupa razboi,dupa distrugera partiala a capaciatatii industriale,au fost puse bazele unei cooperari intre stat si intreprinderi,in scopul edificarii unei strategii de refacere si relansare a economiei,statul orientand capitalurile straine spre domeniile prioritare.

Astfel s-a construit o noua industrie,profitabila in care majoritara a devenit proprietatea privata.Principala caracteristica a economiei japoneze este reprezentata de faimoase4le KEIRETSU,acestea reprezentand retele de firme legate prin participatii financiare incrucisate sau prin relatii privilegiate clinti-furnizori.

Ca diferenta intre cele doua economii sunt esentiale diferentele intre modelul “TOYOTIST”si cel “FORDIST”.Diferenta majora intre aceste doua modele este reprezentata de faptul ca in cadrul modelului toyotist cererea este aceea care ghideaza productia,pe cand in cadrul modelului fordist oferta este cea care isi impune logica,prin standardizare,pentru a facillita fabricarea si a reduce costul.

S.U.A. si Japonia impreuna cu Germania,Franta,Anglia,Italia,Canada alcatuiesc “GRUPUL CELOR 7”al marilor tari industrializate,scopul lor fiind de coordona politicile macroeconomice,dar mai ales a ratelor de schimb intre tarile respective.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.