Economie si prosperitate

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.55

nivel: Facultate

Un prim stimulent adus in sprijinul afirmatiei este pretul; daca pretul unui bun creste, acel bun nu va mai fi cautat la fel ca inainte iar cererea cumparatorilor va scadea.

Privind din unghiul producatorului cantitatea de produse oferite va creste,deoarece cresterea pretului in mod normal genereaza profit mai mare, daca nu intervin alti factori care sa duca la influentarea compone[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Economie si prosperitate

Un prim stimulent adus in sprijinul afirmatiei este pretul; daca pretul unui bun creste, acel bun nu va mai fi cautat la fel ca inainte iar cererea cumparatorilor va scadea.

Privind din unghiul producatorului cantitatea de produse oferite va creste,deoarece cresterea pretului in mod normal genereaza profit mai mare, daca nu intervin alti factori care sa duca la influentarea componentelor ce iau parte la acet proces. Atat cumparatorii cat si vanzatorii raspund la stimulente , in functie de evolutia pietei si aparitia de stimulente totul ia intorsaturi normale sau mai putin normale.

Mergand pe aceeasi directie se aduc argumente pro si se domonstreaza caracterul de adevar al acestui postulat, evolutia pretului, influenta ca stimulent pe care o exercita peroanele politice asupra populatiei,un exemplu din URSS care aduce in fata atitudinea unor firme care produce sticla(influentata de cererea pietei), toate nu fac decat sa vina in sprijinul afirmatiei ca stimulentele influenteaza alegererile facute si de unul si de celalalt.

2.Nimic nu e pe gratis
Avutia se creeaza in activitatea economica, totul se reduce la costurile pe care le suporta fiecare particiapnt pentru a-si satisface o anumita nevoie. Caracterul limitat al resurelor, insuficienta bunurilor pe piata, determina numite constrangeri care duc in mod evident la incercarea stabilirii unui echilibru intre costuri si dorinta pentru bunuri.

Aici este tratata si problema costului de oportunitate sau a celei mai bune variante care se sacrifica in momentul in care se achizitioneaza un bun. Se poate vorbi de cost de oportunitate si in cazul cumparatorilor din prisma produselor cumparate dar si al producatorilor din punctul de vedere al folosirii resurselor.
Idee ce trebuie extrasa de aici e ca omul a invatat sa faca mai multe produse cu mai putine resurse,prin eliminarea risipei.

3.Schimburile voluntare promoveaza progresul economic
Nici un agent economic nu poate produce toate bunurile si serviciile cerute pe piata,astfel ca se incearca o combinare a agentilor astfel incat sa se incerce satisfacerea cat mai buna a cererii. Se merge pe trei motive principale care duc la concluzia ca comertul este productiv:
a)comertul canalizeaza bunurile si serviciile pentru cei care le pretuiesc cel mai mult

b)schimbul permite pertenerilor comerciali sa castige specializandu-se in producerea acelor lucruri pe care le fac cel mai bine.
c)schimbul voluntar permite realizarea unor castiguri de pe urma efortului cooperativ diviziunea muncii si adoptarii unor metode de productie pe scara larga.
Aceste directii sunt extrem de importante si sunt tratate destul de bine in acest capitol.

4.Costurile de tranzactie sunt un obstacol in calea schimbului. Reducerea acestor obstacole va contribui la promovarea progresului economic.Costurile de tranzactie sunt un obstacol in caleacrearii de avutie. Ele limiteaza ata capacitaetea de productie , cat si realizarea de castiguri de pe urma unor schimburi reciproc avantajoase.

Uneori costuri de tranzactie sunt foarte ridicate din cauza obstacolelor fizice, de transport din cauza amlasarii partenerilor in diferite parti ale lumii. O solutie in acest sens ar fi investitii in drumuri, reduceri de taxe reglementari guvernamentale care sa reduca aceste dificultati. De multe ori pretul creste nejustificat din cauza acestor piedici si bariere internationale.

5.Cresterile venitului real sunt dependente de cresterile productiei reale.Progresul economic depinde de capacitatea noastra de a construi , organiza cu o cantitate mai mica de munca si de alte resurse. Fara cresteri ale productiei reale,adica ale productiei calculate luandu-se in considerare inflatia, nu poate fi vorba de cresteri ale venitului sau de imbunatatiri ale standardului de viata.

Productivitatea pe cap de locuitor este cea care explica diferentele dintre diferitele tari. Autorii fac o comparatie intre modul de organizare si de mecanizare, tehnologizare a marilor puteri ale lumii.

In epoca contemporana nu se mai pune accent pe cresterea productiei prin angajarea masiva ci exclusiv prin cresterea productivitatii salariatilor si a utilajelor, ceea ce va duce la o crestere a venitului real pe cap de locuitor care genereaza progres.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.