Economie si previziune regionala

7x puncte

categorie: Economie

nota: 9.92

nivel: Facultate

Regiunea Nord-est (regiunea nr.1 din figura alaturata) este alcătuită din sase judete ce fac parte din provincia istorică Moldova: Bacău, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui. Aceasta regiune geografica este situata în nord-estul României, de unde si denumirea generică a acesteia. Suprafata regiunii este de 36.850 km2, mai exact ea reprezinta aproximativ 15,4% din suprafata României. Populatie[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Economie si previziune regionala

Regiunea Nord-est (regiunea nr.1 din figura alaturata) este alcătuită din sase judete ce fac parte din provincia istorică Moldova: Bacău, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui. Aceasta regiune geografica este situata în nord-estul României, de unde si denumirea generică a acesteia. Suprafata regiunii este de 36.850 km2, mai exact ea reprezinta aproximativ 15,4% din suprafata României. Populatie regiunii NORD - EST ajunge la 3.801.874 loc. (la 1 iulie 1998), adica 16,8% din populatia României. Resedinta de regiune este plasata la Piatra-Neamt. Are 31 orase, din care 8 în judetul Bacău, 4 în judetul Botosani, 4 în judetul Iasi, 4 în judetul Neamt, 8 în judetul Suceava si 3 în judetul Vaslui.

Regiunea este caracterizata printr-o imbinare armonioasa a formelor de relief (30% munti, 30% dealuri si 40% campie). Extrem de variat sub toate aspectele - altitudine, morfologie, dispunere spatială - relieful Regiunii Nord Est se etalează de la 2100 m (altitudinea maximă a regiunii) în vârful Pietrosu din muntii Călimani (de pe teritoriul judetului Suceava) la frecvente valori altitudinale inferioare celei de 100 m, în valea Prutului (pe teritoriile judetelor Botosani, Iasi si Vaslui). În acest ecart altitudinal deosebit de important, relieful Regiunii Nord-est prezintă toată gama treptelor de relief ce se găsesc pe teritoriul României. Astfel, acesta este reprezentat de unităti montane, ce apartin în totalitate Carpatilor Orientali, situându-se pe teri-toriul a trei judete: Suceava, Neamt si Bacău; subunităti subcarpatice, prezente pe teritoriile judetelor Neamt si Bacău, apartinând Subcarpatilor Moldovei si extremitătii nordice a Subcarpatilor Vrancei; subunităti de podis, situate pe teritoriile tuturor judetelor, apartinând Podisului Moldovei; în sfârsit, subunităti de câmpie si luncă, pe teritoriile judetelor Botosani, Iasi si Vaslui, reprezentate de subunitătile Câmpiei colinare a Jijiei si de lunca joasă a Prutului. La aceste subunităti geografice se mai adaugă si culoarul Siretului si al Moldovei.

Bine marcată pe treptele de relief mai sus mentionate, cu temperaturi medii anuale cuprinse între 0oC pe culmile montane înalte (judetul Suceava) si 9,60C (la Iasi), 9,80C (la Bârlad) în zonele de câmpie; cantitătile medii de precipitatii variază în acelasi sens, de la 1400 mm în muntii înalti (Călimani) la 450-500 mm în zonele de câmpie (din judetele Botosani, Iasi si Vaslui). In strânsă corelatie cu relieful si clima regiunii, vegetatia si fauna sunt bine reprezentate de toate etajele si subetajele caracteristice treptelor de relief deja mentionate: de la etajul alpin si subalpin de pe vârfurile montane din judetul Suceava la etajul silvostepei si stepei din judetele Botosani, Iasi si Vaslui.

Bine marcată pe treptele de relief mai sus mentionate, cu temperaturi medii anuale cuprinse între 0oC pe culmile montane înalte (judetul Suceava) si 9,60C (la Iasi), 9,80C (la Bârlad) în zonele de câmpie; cantitătile medii de precipitatii variază în acelasi sens, de la 1400 mm în muntii înalti (Călimani) la 450-500 mm în zonele de câmpie (din judetele Botosani, Iasi si Vaslui). In strânsă corelatie cu relieful si clima regiunii, vegetatia si fauna sunt bine reprezentate de toate etajele si subetajele caracteristice treptelor de relief deja mentionate: de la etajul alpin si subalpin de pe vârfurile montane din judetul Suceava la etajul silvostepei si stepei din judetele Botosani, Iasi si Vaslui.

Regiunea Nord-Est este singura din Romania care inregistreaza un spor natural pozitiv (1,8? in anul 1997). De asemenea, regiunea dispune de contigente insemnate ale populatiei cuprinse in grupele de varsta 15-34 ani (32,5%), in special in orase, respectiv 65 de ani si peste (12,3%). Regiunea inregistreaza cea mai mare rata a mortalitatii infantile (26,3?, fata de media nationala de 22?).

Regiunea NORD - EST se confrunta, in prezent, cu un puternic declin economic. Urmare a unui complex de factori economici si sociali, regiunea are un nivel de dezvoltare foarte scazut. Din punct de vedere al Indicelui Dezvoltarii Umane si al PIB-lui se situeaza pe ultimul loc in ierarhia nationala.

Regiunea are un grad de ruralitate mai mare decat media nationala (55,6% populatie rurala fata de 45,1%). Terenul arabil reprezinta 1.347,4 mii ha si se afla in proportie de 89% in proprietate privata, in majoritatea cazurilor sub forma fermelor familiale de mici dimensiuni (1-3 ha/ferma). Datorita lipsei unor programe de investitii si a slabei retehnologizari a industriei de prelucrare a lemnului si a mobilei, exportul acestor ramuri este reprezentat, in ultimul timp, de mari cantitati de materie prima bruta, in detrimentul produselor finite, care ar sustine rentabilizarea si reviatlizarea acestui sector economic.

Industria a cunoscut o evolutie descendenta in perioada 1990 - 1999. Industria regiunii - creata si dezvoltata fortat in ultimele decenii - nu era pregatita sa functioneze dupa regulile economiei de piata, astfel incat productia industriala a scazut cu peste 50%. Apoi, infrastructura rutiera este invechita si insuficienta.

Regiunea Nord - Est se confrunta cu probleme deosebite in ceea ce priveste somajul.Regiunea inregistreaza un procent de 14,3% (la nivelul lunii iulie 1999), cel mai mare nivel al somajului din toate regiunile; acest fenomen este insotit de o crestere a numarului de someri indemnizati, datorita depasirii perioadei legale pentru acordarea ajutorului de somaj si a alocatiei de sprijn. Rata ridicata a somajului in aceasta regiune este cauzata de structura economica, perdominant bazata pe o economie cu o competitivitate scazuta.

Prin urmare, pe baza profilului regional si al analizei SWOT, pentru corectarea acestor deficiente ale economiei din regiunea Nord - Est (si nu numai), Statul s-a hotarat sa ia serie de masuri care sa duca la "cresterea standardului de viata al comunitatii si dezvoltarea durabila a Regiunii". Pentru atingerea obiectivului global, directiile strategice identificate sunt : dezvoltarea intreprinderilor si afacerilor; dezvoltarea resurselor umane; promovarea potentialului de dezvoltare al Regiunii.

In acest fel, Guvernul a aprobat o serie de masuri care sa duca la reabilitarea zonelor defavorizate ale Romaniei. Astfel, ,,Strategia de dezvoltare economica pe perioada 2001-2004" ia in considerare atragerea unui volum anual de investitii straine directe de peste 1,8 miliarde dolari. Pornind de la aceasta premisa si de la situatia actuala, caracterizata printr-o grava lipsa de credibilitate pe plan international, la care au contribuit instabilitatea legislativa, birocratia si coruptia, Guvernul isi propune ca obiectiv prioritar cresterea semnificativa a volumului investitiilor straine in Romania prin asigurarea unui climat investitional de natura a incuraja si atrage investitorii straini.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.