Economie politica - metodologia cercetarii

3x puncte

categorie: Economie

nota: 7.32

nivel: Liceu

Abordarea sociologica a problematicii muncii si saraciei a cunoscut si cunoaste o permanenta evolutie, ca urmare a schmbarilor importante petrecute in sfera muncii, a exigentilor sociale fata de munca si a transformariilor prin care trece insasi sociologia (si in general demersul stiintific). Pe planul vietii sociale munca nu mai este un “domeniu”distinct al societatii si activitatilor[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Economie politica - metodologia cercetarii

Abordarea sociologica a problematicii muncii si saraciei a cunoscut si cunoaste o permanenta evolutie, ca urmare a schmbarilor importante petrecute in sfera muncii, a exigentilor sociale fata de munca si a transformariilor prin care trece insasi sociologia (si in general demersul stiintific). Pe planul vietii sociale munca nu mai este un “domeniu”distinct al societatii si activitatilor umane , ci o “fateta” a modului de constituire si functionare a intregii societati, de normele – valorile ce stau la baza activitatilor desfasurate de societate sociala, de directiile de schimbare tehnologica si organizationala, de dinamica stilurilor de viata si nivelului de trai etc. In acest sens a analiza si intelege munca, a studia viata unei intreprinderi impun a lua in consideratie intreaga societate.

Noile orientari in epistemologie si scientica ofera mijlocul de reconstructie teoretica a sociologiei muncii (ca a intregii sociologii).
In aceasta noua abordare (ca sociologie a intregului sistem societal din perspectiva proceselor de munca), sociologia muncii are o problematica tot mai diferentiata legata de : mobilitatea structurala acupationala si profesionala, schimbarile petrecute in sfera muncii ca urmare a evolutiei tipului de societate ( de la societatile agrare spre societatile industriale informatizate, post – industriale, industriale informatizate, societati global – culturale etc) evolutia muncii determinata de modificarile petrecute la nivelul sistemelor de necesitati – exigente – preferinte ale populatiei, noile cicluri de cariere profesionale legate de modificarile sistemului social tehnolgic al societatii etc. A studia munca nu mai presupune, doar a cerceta intreprinderea, ci intreaga societate.

Problematica muncii se extinde spre abordarea comunitatilor umane in relatii integrate. Valorile si exigentile muncii implica procese de contacte si interferente interculturale nationale, relatiile de munca pun in contact oameni cu sisteme de valori si motivatii formate in contexte socioculturale diferite.

O directie specifica in reproiectarea locului de munca ce inseamna o integrare a strategiilor de largire si de imbogatire a locului de munca este data de modelul caracteristic al locului de munca (“Job caracteristic model” ) .
Modelul urmareste sa ia in considerare interrelatiile dintre anumite caracteristici ale postului de munca , starile psihologice asociate cu motivatia, satisfactia si performanta, rezultatele muncii si puterea trebuintei de promovare (“growth”) .

Ceea ce este deosebit de important consta in faptul ca aplicarea acestor orientari si metode dovedeste ca organizarea si divizziunea muncii, diferentierea profesiilor, desfasurarea relatiilor de munca etc. nu sunt determinatede tehnologie, ci de deciziile umane ce urmaresc anumite scopuri si se iau pe baza anumitor criterii valorice si conceptii (filozofice, morale, socciologice, psihologice etc) .

Trecerea la economia de piata in Romania a marcat crearea si a unei noi piete a muncii, adoptarea unor mecanisme noi, corespunzatoare, de realizare a corelatiilor dintre dezvoltarea economica si nivelul de trai, calitatea muncii si a vietii. As vrea sa urmaresc in aceasta lucrare corelatia intre doua variabile mentionate mai sus si pe baza datelir obtinute voi face analiza sociologica. Prima etapa de analiza datelor – tabelul de corelatie.
Trecerea spre economia de piata cauzeaza modificari de viata personala a oamenilor: oameni ce nu vor mai gasi de lucru, vor trebui sa-si schimbe activitatea, pregatirea, obiceiurile, stilul de viata. Tranzitia genereaza mari probleme umane legate nu numai de somaj, ci si de adaptarea la cerintele unui nou loc de munca, noua profesie, noua tehnologie, noi cerinte comportamentale.

Schimbarea determina reactii complexe, uneori parodoxale si neprevizibile, starea de nesiguranta si insecuritatea sociala, producand efecte colaterale, adesea negative in viata individului si in relatiile societale. Aceasta situatie motiveaza pe indivizii sa creada ca greutatea muncii poate fi compensata prin ajutorul statului. Nesatisfactia fata de conditii de munca cauzeaza nesatisfacia fata de nivelul de trai, si realizarea ca starea de saracie este cauzata de insuficienta ajuorului statului.

De aceea mai multi oameni cred in acelas timp ca munca este grea si unii oameni sunt saraci pentru ca statul nu ii ajuta suficient (tabel de corelatie – numarul de persoane = 835, ceea ce reprezinta 54,7%) si in acelas timp majoritatea celor care cred ca munca este usoara sunt de acord ca starea de saracie este cauzata insuficientei implicarii statului: 149 de persoan = 55,6%). Aceasta se ezplica prin urmatoarele: chiar daca munca este usoara pentru oameni, ei totusi cred ca in comparatie cu celelalte afirmatii ( nu au noroc, sunt lenesi etc) ajutorul statului are mai multa probabilitate si aceasta conceptie este mai realista in ceea ce priveste starea de saracie. Majoritatea oamenilor cred ca saracia – este responsabilitatea institutiilor de stat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.