Economie mondiala

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Sectoarele se subdivizeaza in ramuri. Spre exemplu, sectorul industrial include industria usoara, industria grea, samd.
Cu cat avansam spre un sector mai complex, cu atat valoarea adaugata este mai mare. Astfel, tarile cu sector primar preponderent in economie au un nivel de dezvoltare mai redus, deoarece in comertul mondial vor furniza produse cu valoare adaugata mai mica si, probabil vo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Economie mondiala

Sectoarele se subdivizeaza in ramuri. Spre exemplu, sectorul industrial include industria usoara, industria grea, samd.
Cu cat avansam spre un sector mai complex, cu atat valoarea adaugata este mai mare. Astfel, tarile cu sector primar preponderent in economie au un nivel de dezvoltare mai redus, deoarece in comertul mondial vor furniza produse cu valoare adaugata mai mica si, probabil vor importa produse cu valoare adaugata mai mare, ceea ce va crea o presiune de deficit a balantei lor comerciale.

Locul si rolul unei economii nationale in economia mondiala depinde de mai multi factori dintre care mai importanti sunt:inzestrarea cu factori de productie
Exista tari care sunt favorizate dpdv geografic, prin existenta unor mari cantitati de resurse. Acest fapt favorizeaza un acces direct, mai rapid si mai putin costisitor la acestea, ceea ce constituie un avantaj pentru tara respectiva.Vorbim, spre exemplu, de cazul Rusiei, considerata un colos de reusre naturale, sau de cazul Chinei, cu o mare reprezentativitate a factorului de productie munca, si exemplele pot continua.

Dinamismul economiei poate fi evidentiat prin rata de crestere economica. O rata de crestere economica ridicata denota o dezvoltare mai mare a tarii respective, dezvoltare care se va vedea si in implicarea ei in economia mondiala. Exista tari cu un mare dinamism al economiei. Putem da ca exemple Japonia, care perioada 1955-1972 a reusit cresteri economice si de 10%, sau tari in dezvoltare din Asia (Coreea de Sud, Malaesya) care au cunoscut cresteri economice de 8%.
d. nivelul de dezvoltare economica

Nivelul de dezvoltare economica poate fi evidentiat de indicatori precum PIB sau PIB/loc,
si evidentiaza capacitatea agentilor economici din tara respectiva de a produce bunuri sau servicii.
e. gradul de deschidere a economiei nationale spre exterior
Economia mondiala aduce in prim plan o noua dimensiune, cea internationala. Din

acest motiv gradul de deschidere a economiei spre exterior devine o modalitate de evaluare a fortei economice a unei tari. Principalul indicator prin care poate fi evaluata aceasta este ponderea exportului in PIB, acesta aratandu-ne gradul de implicare a tarii in economia mondiala dpdv comercial.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.