Economie matematica - complementaritatea

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.12

nivel: Liceu

Model de echilibru regional

Modelele de echilibru regional sunt cele care studiaza comportamentul in spatiu al agentilor economici.Procesele economice sunt analizate din punctul de vedere al dispunerii lor spatiale.
Modelele clasice se bazeaza pe ipoteza 'punctualitatii' economiei si ignora, de obicei, aspectul situarii geografice a agentilor si pietelor. Problemele esentia[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Economie matematica - complementaritatea

Model de echilibru regional

Modelele de echilibru regional sunt cele care studiaza comportamentul in spatiu al agentilor economici.Procesele economice sunt analizate din punctul de vedere al dispunerii lor spatiale.
Modelele clasice se bazeaza pe ipoteza 'punctualitatii' economiei si ignora, de obicei, aspectul situarii geografice a agentilor si pietelor. Problemele esentiale ale analizei economice ca, de exemplu, ce trebuie produs, cum trebuie produs, pentru cine trebuie produs, sunt studiate fara a lua in calcul distantele, costurile de transport sau alte neajunsuri generate de dimensiunea pietei. Aceste imperfectiuni sunt inlaturate cu ajutorul modelului regional.
Avand in vedere ca activitatile economice sunt derulate nu doar in timp, ci si in spatiu, modelele regionale introduc acest ultim concept. Notiunea de regiune defineste astfel un subsistem spatial al unei economii.

Inca din 1952, Samuelson sugera formularea unor probleme de optimizare si echilibru pentru piete separate spatial, care pot fi privite ca noduri ale unei retele in care costurile de transport sunt luate in mod explicit in considerare.
Modelul de echilibru spatial prezentat in continuare poate fi redus la o optimizare, dar care va fi detaliat ca o problema complementara. Acest model este de fapt o generalizare a problemei de transport.

Presupunem ca exista doua sau mai multe regiuni intre care se schimba produse omogene. Sistemul considerat este unul interconectat cu m surse si n destinatii.
La fiecare sursa este disponibil un singur tip de produs care este solicitat in diferite cantitati(posibil nule) la destinatii. Dupa cum vom vedea, aceasta presupunere nu restrange generalitatea modelului, deoarece el poate fi aplicat atat in cazul unui singur produs, dar si in cazul mai multor produse.
In vederea realizarii modelului matematic, vom introduce urmatoarele notatii:

(vector oferta)
(vector cerere sau vector al consumurilor pentru cele n destinatii)
(costul unitatii de produs la sursa I)
(vector al costurilor la sursa)
( costul unitatii de produs la destinatia j)
( vector al costurilor la destinatie)

(cantitatile de produse vehiculate intre surse si destinatii)

(cost unitar de transport de la sursa I la destinatia j)

(vector al preturilor de piata la surse)

(vector al preturilor de piata la destinatie)

(matrice cu toate elementele nule, excptand elementele de pe pozitia i din coloanele (i-1)n+k, i=1,m j=1,n , care sunt 1)

(matrice cu toate elementele nule, excptand elementele de pe pozitia j din coloanele j+nk, k=1,m-1 j=0,n-1 , care sunt 1).

Rezolvarea problemei de echilibru consta in determinarea vectorilor astfel incat:
(i)
(costul unui produs la sursa este mai mare sau egal decat pretul de piata la sursa respectiva)
(ii)
(daca oferta este strict pozitiva, atunci pretul de piata de la sursa i este egal cu costul produsului de la sursa respectiva)
(iii)
(costul unui produs la destinatie este mai mic sau egal decat pretul de piata la destinatia respectiva)
(iv)
(daca cererea este strict pozitiva, atunci pretul de piata de la destinatia j este egal cu costul produsului de la destinatia respectiva)
(v)
(diferenta dintre preturile de piata la destinatii si surse este mai mica sau egala cu costul unitar de transport)
(vi)
(daca fluxul este strict pozitiv, atunci diferenta dintre preturile de piata este egala cu costurile de transport)
(vii)
(oferta este mai mare sau egala cu cantitatea de produs transportata din regiune)
(viii)
(daca pretul de piata la sursa i este strict pozitiv, atunci intreaga cantitate de produs va fi transportata la acea sursa)
(ix)


*Formulele se vad doar in documentul din download!!!
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.