Economia teritoriului - economie spatiala

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Etimologic, economia poate insemna legea (stiinta) gestionarii spatiior construite, respectiv a cetatii. Din aceasta perspectiva spatiul economic va fi acel spatiu inzestrat cu sens economic, i. e. spatiu cu destinatie economica, sau pur si simplu spatiu in care se desfasoara activitate economica. Prin urmare, ideea de spatiu economic este la fel de veche ca aceea de economie. Este firesc sa fie a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Economia teritoriului - economie spatiala

Etimologic, economia poate insemna legea (stiinta) gestionarii spatiior construite, respectiv a cetatii. Din aceasta perspectiva spatiul economic va fi acel spatiu inzestrat cu sens economic, i. e. spatiu cu destinatie economica, sau pur si simplu spatiu in care se desfasoara activitate economica. Prin urmare, ideea de spatiu economic este la fel de veche ca aceea de economie. Este firesc sa fie asa din moment ce spatiile sociale apar odata cu primele comunitati umane.

Spatialitatea domeniului economic se manifesta prin abordare sistemica. Dupa cum se stie conceptul de sistem desemneaza o multime de elemente aflate in interactiune. Ansamblul raporturilor (relatiilor) dintre elementele sistemului formeaza structura acestuia. Exista o multitudine de relatii in cadrul sistemelor economice, cea mai cunoscuta si mai importanta fiind relatia de schimb.

Pentru ca un sistem economic sa aiba valente spatiale este necesar ca la multimea relatiilor dintre elementele sale (structurii) sa fie adaugata o structura topologica, cel mai adesea introdusa printr-o relatie metrica (definita printr-o functie numerica nenegativa avand proprietatile de reflexivitate, simetrie si inegalitate triunghiulara). Definind structura topologica pe anunite elemente ale multimii obiectelor de studiu ("situri"), adaugand un versor de caracteristici esentiale pentru fiecare dintre aceste situri, se genereaza spatiul pregeografic al lui Beguin-Thisse.

Scopul introducerii acestor structuri topologice este identificare modalitatilor de alocare spatiala a resurselor. Multimea obiectelor de studiu este compusa din agenti economici, bunuri si situri, toate aceste elemente fiind convenabil structurate. Aceasta structurare trebuie sa permita scrierea unui ansamblu de relatii care le atribuie agentilor economici bunuri si situri: Agentii economici si bunurile sunt astfel perfect localizati, iar dualul acestui ansamblu genereaza un sistem de preturi si de venituri, la randul sau spatializat. Astfel vor fi intruduse anumite notiuni specifice economiei spatiale: coordonate si distante, suprafete si densitati etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.