Economia si societatea din Romania in perioada comunista

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.94

nivel: Liceu

Avand ca scop eliberarea tarii si continuarea razboiului antihitlerist, lovitura in 23 august nu a avut, la inceput, urmari pe placul sovieticilor pentru ca regele Mihai a format un guvern din toate partidele Blocului, guvern care era decis sa stabileasca monarhia constitutionala si regimul parlamentar, iar in tara se extinsese miscarea de partizani aparuta in momentul in care sovieticii patrunses[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Economia si societatea din Romania in perioada comunista

Avand ca scop eliberarea tarii si continuarea razboiului antihitlerist, lovitura in 23 august nu a avut, la inceput, urmari pe placul sovieticilor pentru ca regele Mihai a format un guvern din toate partidele Blocului, guvern care era decis sa stabileasca monarhia constitutionala si regimul parlamentar, iar in tara se extinsese miscarea de partizani aparuta in momentul in care sovieticii patrunsesera in Bucovina.

In 6 martie 1945 comisarul Vasinski, bazandu-se pe "Acordul de procentaj" sabilit la 9 octombrie 1944 intre Churchill si Stalin, l-a obligat pe rege sa-l numeasca prim-ministru pe dr. Petru Groza. Acesta conducea un guvern controlat de comunisti, beneficia de sprijinul unei disidente liberale conduse de Gheorghe Tatarescu, a uneia taraniste in frunte cu Anton Alexandrescu si a inceput sa ia masuri pentru instaurarea regimului comunist. Impunerea de catre sovietici a guvernului condus de dr. Petru Groza (6 martie 1945), guvern sprijinit de disidenti liberali, a declansat odata cu masurile de impunere a regimului comunist:

suprimarea ziarelor, mentinerea cenzurii, infiintarea tribunalelor populare si a lagarelor de munca, extinderea la nivel national al rezistentei armate manifestata inca de la patrunderea trupelor sovietice in Bucovina. Cum rezistenta romanilor s-a extins in zone subcarpatice din Muscel, Gorj, Brasov si Hunedoara si in conditiile in care odata ajunsi la guvernare, comunistii au folosit argumentul epurarii antifasciste pentru a aresta oamenii pentru colaborationism, a-i condamna si deporta in Uniunea Sovietica.

Insa, anul cheie pentru preluarea puterii este 1948, pentru ca la 30 decembrie 1947, obtinusera abdicarea regelui Mihai si proclamasera Republica Populara Romana, iar incepand cu noul an, comunistii au introdus modelul stalinist in toate sectoarele vietii economice si politice; conform acestui model ca adepti ai centralismului economic, au confiscat proprietatea privata prin nationalizare si colectivizare.

Toti cei care s-au opus celor doua masuri au fost deportati sau condamnati la munca fortata.. La impunerea tuturor acestor masuri au contribuit activistii si cele doua institutii create intre 1948-1949: securitatea si militia populara. Securitatea chiar a devenit rapid un instrument de teroare si represiune politica indreptat impotriva oricarui opozant al noului regim. In aceasta calitate ea era coordonata de generali- agenti ai serviciilor sovietice de spionaj.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.