Economia si societatea din Romania in perioada comunista

1x punct

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

In 6 martie 1945 comisarul Vasinski, bazandu-se pe "Acordul de procentaj" sabilit la 9 octombrie 1944 intre Churchill si Stalin, l-a obligat pe rege sa-l numeasca prim-ministru pe dr. Petru Groza. Acesta conducea un guvern controlat de comunisti, beneficia de sprijinul unei disidente liberale conduse de Gheorghe Tatarescu, a uneia taraniste in frunte cu Anton Alexandrescu si a inceput sa ia masuri[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Economia si societatea din Romania in perioada comunista

In 6 martie 1945 comisarul Vasinski, bazandu-se pe "Acordul de procentaj" sabilit la 9 octombrie 1944 intre Churchill si Stalin, l-a obligat pe rege sa-l numeasca prim-ministru pe dr. Petru Groza. Acesta conducea un guvern controlat de comunisti, beneficia de sprijinul unei disidente liberale conduse de Gheorghe Tatarescu, a uneia taraniste in frunte cu Anton Alexandrescu si a inceput sa ia masuri pentru instaurarea regimului comunist.

Impunerea de catre sovietici a guvernului condus de dr. Petru Groza (6 martie 1945), guvern sprijinit de disidenti liberali, a declansat odata cu masurile de impunere a regimului comunist: suprimarea ziarelor, mentinerea cenzurii, infiintarea tribunalelor populare si a lagarelor de munca, extinderea la nivel national al rezistentei armate manifestata inca de la patrunderea trupelor sovietice in Bucovina. Cum rezistenta romanilor s-a extins in zone subcarpatice din Muscel, Gorj, Brasov si Hunedoara si in conditiile in care odata ajunsi la guvernare, comunistii au folosit argumentul epurarii antifasciste pentru a aresta oamenii pentru colaborationism, a-i condamna si deporta in Uniunea Sovietica.

Insa, anul cheie pentru preluarea puterii este 1948, pentru ca la 30 decembrie 1947, obtinusera abdicarea regelui Mihai si proclamasera Republica Populara Romana, iar incepand cu noul an, comunistii au introdus modelul stalinist in toate sectoarele vietii economice si politice; conform acestui model ca adepti ai centralismului economic, au confiscat proprietatea privata prin nationalizare si colectivizare. Toti cei care s-au opus celor doua masuri au fost deportati sau condamnati la munca fortata..

La impunerea tuturor acestor masuri au contribuit activistii si cele doua institutii create intre 1948-1949: securitatea si militia populara. Securitatea chiar a devenit rapid un instrument de teroare si represiune politica indreptat impotriva oricarui opozant al noului regim. In aceasta calitate ea era coordonata de generali- agenti ai serviciilor sovietice de spionaj.

In acest context a fost impus si monopolul ideological celor care credeau ca filozofia marxista putea deveni un mod de viata. Aceasta se intampla mai ales in stiinta, invatamant si cultura. Cultura se dezvolta de acum aproape exclusiv pe baza unui nou curent cultural, prolecultismul, curent care trebuia sa inlocuiasca vechiul sistem de valori contribuind la construirea "omului nou". In acest scop a fost nevoie de o infuzie masiva de valori marxist-leniniste, de o campanie de rusificare si interzicerea a peste 8.000 de titluri si reviste

Masurile luate de comunisti incep din 23 martie 1945, odata cu exproprierea terenurilor mai mari de 50 de hectare pentru realizarea unei reforme agrare si continua cu suprimarea libertatii presei prin interzicerea ziarelor de opozitie, impunerea legii epurarii aparatului de stat, crearea de tribunale populare, infiintarea sovromurilor si desfiintarea Senatului. Lor li se adauga lichidarea prin teroare politieneasca a vechilor elite politice si culturale, precum si a oricarei opozitii, inclusiv a celei din interiorul partidului folosind ca metode arestarile pentru colaborationism, condamnarile si deportarile in Uniunea Sovietica incepute cu liderii si functionarii regimului antonescian (1946).

Pentru a pune capat protestelor aliatilor fata de aceste masuri, in 19 noiembrie 1946 guvernul organizeaza alegeri pe care le falsifica obtinand 78,64% din voturi, astfel putand sa treaca la etapele III si IV ale comunizarii tarii: dizolvarea partidelor politice si procesul liderilor ei (elita P.N.T. este condamnata in 1947, liderii liberalilor si ai social-democratilor in 1948 si fruntasii Bisericii greco-catolice in 1948) si abdicarea silita a regelui Mihai (30 decembrie 1947).

In 1948 comunistii incheie preluarea puterii politice odata cu Constitutia din 13 aprilie si incep lupta impotriva proprietatii private prin nationalizarea a 1060 de intreprinderi industriale si miniere, reprezentand 90% din productia tarii si transformarea lor in sovromuri. Pana in 1950 sunt confiscate si restul de unitati economice, social-culturale si locuinte care se alatura proprietatii statului impreuna cu terenurile agricole colectivizate incepand din martie 1949.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.