Economia romaneasca in perioada Primului Razboi Mondial

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.93

nivel: Liceu

Desi s-a mentinut neutra in primii doi ani, Romania a resimtit, de la inceput, o puternica influenta a starii de razboi asupra vietii sale economice. Legaturile economice normale cu alte state au fost perturbate, sau intrerupte, ceea ce a avut multiple repercursiuni asupra tuturor ramurilor de activitate. Pe de alta parte, Romania nu putea ramine indiferenta sau inactiva fata de perspectiva iminen[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Economia romaneasca in perioada Primului Razboi Mondial

Desi s-a mentinut neutra in primii doi ani, Romania a resimtit, de la inceput, o puternica influenta a starii de razboi asupra vietii sale economice. Legaturile economice normale cu alte state au fost perturbate, sau intrerupte, ceea ce a avut multiple repercursiuni asupra tuturor ramurilor de activitate. Pe de alta parte, Romania nu putea ramine indiferenta sau inactiva fata de perspectiva iminenta a intrarii in razboi pentru infaptuirea idealului national, ci trebuia sa ia anumite masuri de pregatire si in domeniul economic.

Pregatirile militare facute de Romania dupa izbucnirea razboiului mondial au luat agriculturii multa forta de munca, taranimea constituind principala sursa din care era formata armata. Din acest motiv puterea de productie a majoritatii gospodariilor taranesti a scazut, grabind procesul de ruinare a multora dintre ele. In ceea ce priveste culturile agricole, caracteristice sunt productia de grau si cea de porumb.

In industrie, ramurile care isi exportau produsele - cum erau industria moraritului, industria petrolului si industria forestiera - au fost rupte de pietele de desfacere, si, ca urmare, au trebuit sa-si reduca productia, concediind si o parte din personal. Ramurile ce importau materia prima o obtineau acum cu greu sau nu mai puteau sa o obtina.

In ceea ce priveste masinile, utilajele si piesele de schimb pe care toate industriile le adusesera din afara, acestea nu mai puteau fi aduse din import, datorita restrictiilor si intreruperii cailor de comunicatii provocate de razboi. In aceste conditii preturile la aceste produse - aflate in stocuri - au inceput sa creasca vertiginos. Treptat lipsa respectivelor produse s-a accentuat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.